Oro för Ukrainas långsiktiga utveckling

Foto:

GOTLÄNNINGEN C-DEBATT2018-04-09 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har förmånen att vara projektsamordnare för Svenskbyprojektet i Ukraina. I mitten av mars var vi på besök i Zmijivka, som Gammalsvenskbyn heter på ukrainska numera. Vi genomförde en extra utbildningsinsats på fyra fronter. Gensvaret är nu enorm positivt för våra insatser! Vi pratade ingående om deras pågående kommunreform, den liknar det Gotland genomförde 1971. Samtidigt som vi hyrt in landets bästa potatisexperter som kom från Kiev och höll en väldigt uppskattad föreläsning.

En annan grupp höll på med turistprojektet, där det handlar om att strukturera deras turistströmmar så att pengarna stannar kvar i byn. Den sista gruppen höll på med en förstudie av deras vattenproblem, något som är helt avgörande att lösa för att komma vidare med all utveckling i byn. Parallellerna till Gotland är slående på alla fronter, alla deras problem har vi också, även om vi ligger i lite olika utvecklingsfaser.

Årets framsteg i Gammalsvenskbyn var att de nu fått gatubelysning, det var de enormt stolta och glada för. Lite komiskt blir det ju att rika Gotland istället monterar ner sin gatubelysning på landsbygden! Så går det när makten över vardagsfrågorna centraliseras för mycket.

Vi pratade denna gång också väldigt mycket om Ukrainas långsiktiga utveckling. Kriget med Ryssland är nu inne på femte året. Det märks mest genom att den inhemska valutan nu är nere i ca ¼ av vad den var innan kriget startade. Därmed blir alla importvaror fyra gånger dyrare och därför totalhavererar vardagsekonomin. Putins strategi att genom ett väldigt långvarigt krig blockera ett medlemskap för Ukraina i både EU och Natos fungerar perfekt. Ingen organisation släpper in ett land med pågående krig, såklart! Därför är jag väldigt orolig för Ukrainas långsiktiga utveckling.

Peter Wennblad (M) hoppar av sitt politiska engagemang, det beklagar jag. Han förklarar det med att det är väldigt svårt att kombinera tunga politiska uppdrag med ett fungerande vardagsliv. Precis därför har jag drivit i arvodeskommittén att det måste skapas rimliga villkor även för politiker framöver. Jag vet att det inte direkt är någon valvinnare, men långsiktigt handlar det faktiskt om demokratins överlevnad. Och det är trots allt lite viktigare än kortsiktiga politiska poänger!

Är nu i full gång med förberedelserna inför London maraton som går av stapeln den 22 april. Det skall bli en härlig utmaning att springa på Londons gator. Sofia åker med och vi tar det som en långhelgssemester. Träningen har gått utmärkt efter Vasaloppets nödvändiga vila. Men nu vill jag ha vår, det börjar bli trist med löpband!