Nu är förtidsröstningen igång för det som av många kallas det glömda valet, Kyrkovalet. Är du medlem i Svenska kyrkan tycker jag du ska nyttja din rösträtt och gärna rösta på kandidater för Centerpartiet som står för en öppen folkkyrka där Centerpartiets värderingar behövs!
På lördag är det ett år till de allmänna valen och vi i Centerpartiet presenterar just nu våra toppkandidater till riksdagen. Intressanta och roliga kvällar med utfrågning av kandidaterna som Tommy Wahlgren håller i på ett lättsamt sätt. Gotland behöver en ny stark röst i riksdagen och Centerpartiet har duktiga personer som är beredda att jobba för en riksdagsplats. Ikväll är sista chansen att besöka de öppna utfrågningarna i Lärbro.
Den förstudie för nationalpark runt Bästeträsk som Naturvårdsverket och länsstyrelsen har presenterat har mycket mer att önska. Förstudien behöver fördjupas och kompletteras med analyser och underlag för bland annat hur stort område som en eventuell nationalpark ska omfatta, vilka effekter det får för markägare och användare i området, konsekvenser för försvaret, stenindustrin, lantbruket, vindkraftsetableringar med mera.
I området pågår också tillståndsprövning för kalkstensbrytning som man måste förhålla sig till men framförallt måste vi veta vad en eventuell nationalpark innebär för vattenförsörjningen på Gotland. Vi har i dag en vattendom och Bästeträsk försörjer Fårösund med vatten. Men vattenfrågan är central och om regionen i framtiden vill ta ut mer vatten kommer det då att vara möjligt att få en ny vattendom, bygga ut ledningsnät med mera om området får utökat skydd genom nationalparksstatus? Ja, frågorna är många och vi måste ha svaren innan vi kan säga vare sig ja eller nej till eventuell nationalpark. Snabba processer utan hänsyn till samhällseffekter när det gäller naturskydd har vi haft nog av!
Jag känner en stor oro för ekonomin och styrningen av hälso- och sjukvården på Gotland. Det får konsekvenser inom all verksamhet i Region Gotland. I fjol motionerade vi i borgerlig samverkan om oberoende granskning, konkreta åtgärder för att nå budget, styrelse för sjukhuset med mera. Majoriteten vill helst inte diskutera detta och anser att åtgärder görs. Dessutom säger de, har hela landet samma problem med ökade kostnader inom sjukvården så det är bara så. Prognosen innan sommaren var minus 30 miljoner. Nu har kostnadsutvecklingen rusat i höjden under sommaren och med en rak framskrivning skulle årsresultatet bli runt minus 60 miljoner kronor. Katastrof!
Ekonomin ska diskuteras i delårsrapport 2 som kommer till oss i regionstyrelsen i oktober – vad hinner vi då göra? Hade det varit ett privat företag hade man följt ekonomin löpande och gjort åtgärder så fort man såg avvikelse för annars blir det konkurs. Om de rödgröna la sin kraft på att förbättra styrning och ledning i offentlig verksamhet istället för att driva igenom vinstbegränsning skulle vi få betydligt mer för våra skattepengar
Och därtill behålla valfriheten. Men, visst nej, det var ju inte vänsterpolitik. Suck.