Var femte företagare överväger att flytta sin verksamhet till fastlandet enligt den enkät Svenskt Näringsliv gjort angående företagsklimatet. Detta är katastrof och oerhört oroande! Dialogen och förståelsen för företagares vardag måste bli bättre. Det är i småföretagen som de nya jobben skapas. Samtidigt presenteras också att Gotland förbättrar resultat från 2,6 till 2,7 när företagen bedömer företagsklimatet. Jag är glad för att det går åt rätt håll även om det är långt, långt kvar till Markaryd som har högsta betyg med 4,7 av 6 möjliga. Det är intressant att reflektera över att politiken ger klart högre betyg än företagen.
Det företagarna svarar att kommunen bör prioritera är snabbare handläggningstider, bättre förståelse hos tjänstemän och politiker samt en bättre dialog. Fler bostäder och lägre skatter och avgifter ligger också på fem i topp av behövliga åtgärder som måste till. Och inget av det är nyheter. Under många år har regionen jobbat för målet att förbättra företagsklimatet. Och, jo det händer absolut en del positivt. En förändring jag hoppas kommer snabba på handläggningstiderna är till exempel digitalisering av bygglovsansökningar men det finns mycket mer att önska inom hela regionens organisation. Inte minst inom politiken, det är sällan man hör majoriteten med S-MP-V aktivt prioritera dessa frågor. Var tog till exempel arbetet med att nå årets tillväxtkommun 2018 vägen? Glömdes det helt bort? De ambitionerna måste bäras fram även inom den politiska ledningen, inte bara av tjänstemän!
En reflektion som jag gör inom den gotländska politiken är att jag ofta tycker mig höra majoritetsföreträdare som direkt eller indirekt skyller på andra nämnder eller tjänstemän på förvaltningar när något gått snett. Det är ett tydligt tecken på att dialog saknas och blir otydligt. Det är inget som förbättrar företagsklimatet.
Ett sådant exempel är Västerhejde skola. Istället för upprustning diskuterar man nu igen nybyggnation på Visborg och förhalar åtgärder. Ingen vet något och man skyller på varandra. Hur svårt kan det va? För att nå målet om att hela Gotland ska leva måste politiken våga satsa även utanför Visby! Just nu driver majoriteten istället på inflyttningen till Visby när alla små förskolor och skolor ständigt ska ifrågasättas.
En annan fråga som verkligen bekymrar mig och som påverkar såväl företagsklimat som kvaliteten i regionens verksamheter är kompetensförsörjningen framåt. Vi har brist och svårt att rekrytera inom många yrken, låga lönepåslag de senaste åren har gjort att Gotland halkat efter lönemässigt. Därför föreslog vi i Centerpartiet redan ifjol mer pengar till löneökningar för att vi såg problemen. Vi, tillsammans med borgerlig samverkan, föreslår nu 3 procent plus satsningar på bristyrken och jämställdhet. Majoriteten satsar också men mindre och bara under ett år. För lite och för sent men bättre än inget alls! Kan vi rekrytera ordinarie personal och slippa dyra hyrlösningar och samtidigt minska sjukskrivningarna har vi snabbt sparat in vad denna satsning kostar.