Jag får många frågor kring hur valsystemet fungerar i årets valrörelse, och det är ju inte så konstigt eftersom alla inte är lika nördiga på det som jag. Mitt råd är: välj det parti och den kandidat du tycker bäst om, och kryssa den.
Grundregeln är enkel, alla skall kryssa sin önskekandidat, oavsett var den står på listan, därmed får man full effekt på sitt valdeltagande.
Jag hör många spekulationer kring möjliga regeringsbildningar efter valet, och spekulationer om att stödrösta hit eller dit.
Jag resonerar så här detta val. Utgången efter valet är omöjligt att spekulera i, sett utifrån opinionsläget. Därför är det i detta val extra viktigt att verkligen rösta på det parti och den kandidat du tycker är bäst. Resten får förhandlas fram efter valet. Centerpartiet är bästa garanten för att SD inte får något inflytande efter valet, oavsett valutgång.
Viktigt är att komma ihåg att gotlänningarna inte med någon större tyngd avgör hur stora de olika partierna skall bli i riksdagen. Däremot avgör gotlänningarna till hundra procent vilka två riksdagsledamöter som skall representera ön.
Opinionsundersökningen i juni pekar på att cirka 600 gotlänningar behöver gå från M till C, då tillfaller mandatet Centerpartiet.
Blir uppriktigt så ledsen av nyheten att Eskelunds Hembageri tvingas lägga ned på grund av dålig lönsamhet, det känns som helt fel utveckling för Gotland. Konstaterar samtidigt att företagsfrågorna har varit väldigt undanskymda i årets valrörelse, det beklagar jag.
Centerpartiet grundsyn är att vi måste fokusera politiken på att skapa tillväxt, inte bara fördela den som vissa partier resonerar. Det sker via sänkta skatter på företagande och minskat regelkrångel, med fokus på de små företagen. Att gynna företagsamheten är långsiktigt den viktigaste åtgärden för ett bra och tryggt Sverige framöver.
Oroas av läget för jordbruket efter torkan. Bönderna är vana att trolla med knäna och hittar nog praktiska lösningar på foderbristen. Men det som inte löser sig är ekonomin, LRF: s beräkningar visar på förluster på cirka 1,1 - 1,2 miljarder kronor bara på Gotland!
Därför räcker regeringens krispaket på 1,3 miljarder till hela Sverige ingenvart. Centerpartiet föreslår 5,3 miljarder i kompensation, är inte säker på att det ens räcker.
Saknar också en avgörande debatt kring jordbruket. Jag är övertygad att svenskt lantbruks framtid till väldigt stor del kommer handla om konkurrenskraft. Svenskt jordbruk måste få konkurrensvillkor, med en rimlig beskattning och rimliga regler, anpassade till livsmedelsbranschen låga marginaler annars överlever inte svensk och gotländskt jordbruk långsiktigt.
Jag hoppas på just ditt kryss i höstens riksdagsval. Var enda röst kommer behövas, gissar att det kommer bli rekordjämnt när valsedlarna skall räknas.