Jag vidhåller att det är mycket olämpligt att den rödgröna majoriteten i fullmäktige i måndags gav ”frikort” till hälso- och sjukvårdsnämnden med 80 miljoner vilket är nästan 6 procent av deras budget.
Kom ihåg att ett enigt fullmäktige utökade HSN:s budget för 2016 med totalt 69 miljoner kronor, exakt vad de själva begärt för att klara verksamheten inom budget. Ändå går man 80 miljoner minus.
Det visar att mer pengar inte hjälper utan arbetssätt måste ändras för att ge en bra vård som också är kostnadseffektiv till gotlänningarna.
Jag förstår att många tycker att vi ”bara” pratar ekonomi för ingen vill ju försämra vården. Men det handlar om styrning och ledning av verksamheten och dina och mina skattepengar.
Frågan är ju varför vi nyttjar mer specialistvård här? Är vi så mycket sjukare eller kan vi faktiskt ge vård till de mest sjuka på ett annat sätt som är tryggare för dem och också mer kostnadseffektivt?
Kan vi jobba ännu smartare med rekrytering för att minska hyrpersonalkostnaderna? En hel del arbete pågår och förändring tar tid men det känns också som att man inte alltid orkar hålla i arbetet.
Hur bra är organisationen på att lyssna in medarbetarnas kunskap?
Men ni gjorde ju så här 2008-2009 skriver Erik Fransson på Gotlands Folkblad och har svårt att förstå varför vi nu lyfte frågan om lagligheten i beslutet.
Enligt kommunallagen kap 8 12§ ska fullmäktige alltid tala om hur ett beslut ska finansieras.
I regionens ekonomi finns just nu inte pengarna, prognosen pekar nu på minus 23 miljoner. 2008-2009 hade vi plusresultat i bokslutet och kunde finansiera överskridanden.
Vi är en organisation som vill ta lärdom och i efterhand ser jag att tidigare beslut var lika olämpliga men det finns stora skillnader när det gäller förutsättningarna.
Trots svåra ekonomiska år 2008-2009 så berodde det till största delen på minskade skatteintäkter på grund av lågkonjunktur i landet. Nu är det en kostnadskris, regionens kostnader har ökat med en halv miljard (500 miljoner) på två år.
HSN har i all tid haft svårt att klara ekonomin, under 2009 hade vi nästan veckovisa avstämningar mellan kommunledning och sjukvårdsledningen.
Prognosen visade minus 30 miljoner och för att markera och tydliggöra att det inte var acceptabelt tog fullmäktige ett beslut om att öka trycket och markerade att de max fick överskrida med 15 miljoner kronor. Nu känns det som att alla gett upp i regionledningen, skyller på att staten, den egna regeringen, inte tillför mer pengar och att kostnaderna ökar i alla landsting och ger ”frikort” på 80 miljoner.
Fram till juni har vi såväl opposition som majoritet varit överens om att budgeten måste hållas!
Sen vände de rödgröna helt och la fram förslaget att avstyrka tilläggsanslag på 80 miljoner kronor men bevilja att man överskrider budget med 80 miljoner, vad är skillnaden?
Ett enigt fullmäktige har beslutat att ekonomin är överordnad. Nu går de rödgröna ifrån det. Varför ska då andra verksamheter spara blir den självklara frågan hos andra medarbetare.
Detta agerande visar att de rödgröna inte tar ekonomin på allvar utan istället skjuter problemen till kommande år.
Jag är djupt oroad för ekonomin och hur vi långsiktigt ska kunna erbjuda gotlänningarna bra välfärdstjänster.