Flyget är Gotlands motsvarighet till snabbtåg

GOTLÄNNINGEN DEBATT2016-12-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För Gotland är goda kommunikationer med såväl båt som flyg avgörande för en positiv utveckling.

Flyget är att jämföra med vårt snabbtåg och oerhört viktigt för att snabbt kunna ta sig till och från ön. Det förslag om en internationell flygskatt som nu ligger skulle innebära kraftiga försämringar i tillgänglighet genom färre flyglinjer och kraftiga kostnadsökningar.

För oss på Gotland finns heller inga andra likvärdiga alternativ och en flygskatt skulle vara helt förödande både för näringslivet och privatresenärer. Detta är återigen ett ogenomtänkt förslag som slår extra hårt mot olika landsändar och driver på centraliseringen till storstäderna.

Bara för trafiken på Visby flygplats skulle det innebära ökade kostnader med knappt 24 miljoner. Detta är återigen ett ogenomtänkt förslag som Miljöpartiet drivit på för att få fram, helt utan verklighetsförankring om hur det påverkar folks vardag och näringslivets möjligheter till utveckling.

Ett annat ofattbart skatteförslag som (MP) drev fram var skatten på solel. I gårdagens tidning hyllar Isabell Enström (MP) den rödgröna regeringen för att de nu tar bort skatten på solel.

Men det hade väl varit ärligt att också tala om att det var den egna rödgröna regeringen som införde skatten!

Nu är vi glada att den försvinner igen men det är efter stora påtryckningar från olika håll där bland andra Centerpartiet kritiserat regeringen för att man missgynnade omställningen till förnybar energi. Så var det med den ”förenklingen”! Hoppas nu den rödgröna regeringen tänker till innan nästa miljöskatt införs som får helt fel effekt.

Vill du även i framtiden ha valfriheten att välja skola, hemtjänstföretag eller vårdcentral? Tycker du det är viktigt med kvalitet och mångfald inom välfärden?

För oss i Centerpartiet är valet enkelt. Vi tror på att möjligheten att själva välja vilken skola som är bäst för våra barn, vilken hemtjänst eller vilken vårdcentral som passar just vår livssituation bäst stärker såväl trygghet som kvalitet.

Att kunna påverka själv är en större garant för att också trivas med det val vi gör. På så sätt flyttar vi också makten över välfärden närmare de som berörs av den.

Tyvärr väljer nu regeringen rakt motsatt väg genom att försvara Ilmar Reepalus utredning om vinsttak i välfärdsföretagen. Förslaget innebär stora inskränkningar i såväl valfriheten, mångfalden och det fria företagandet.

Vad vill man egentligen? Vill man istället förstatliga all välfärd? Nej, regeringen bör snarast förpassa Reepalus utredning till papperskorgen och istället jobba för tydligare kvalitetskrav och kontroller. Då kan vi ha en fortsatt mångfald och bibehålla valfriheten i välfärden som är bra för utvecklingen av kvaliteten och gynnar både brukare och medarbetare.

Denna vecka föreslår regionstyrelsens arbetsutskott att Region Gotland ska göra en översyn av strategiska fastigheter i Visby innerstad för att ge underlag för vilka fastigheter som skall behållas, avyttras eller behandlas på annat sätt. Förra veckan togs beslut om att snabbt gå vidare med direktförsäljning till underpris av Campus Gotlands lokaler i hamnområdet. Logik?