I helgen firades 1 maj med röda fanor, och politiska brandtal. Under fanorna kan man finna allt ifrån den demokratiska socialismen, till en totalitär yttervänster. I år syntes även 570 nazister demonstrera i Falun. Den socialdemokratiske försvarsministern Peter Hultqvist var tydlig, ”Nazismen är ingen åsikt, utan brott mot mänskligheten.”
Att ta tydligt avstånd till kommunismen, är precis lika viktigt som till den högerpopulistiska flygeln med främlingsfientliga inslag, båda tillhör 1900-talets värsta folkmordsideologier. Pär Nuder, tidigare aktiv socialdemokrat på toppnivå, klargjorde sin syn på saken här i ett citat från 1 maj 2000. ”Det finns ingen kommunism light, Lars Ohly. Kommunism är kommunism och oförenlig med demokrati.”
Varför önskar sig människor totalitära ledare? Är det en protest, ett sätt att säga ifrån, eller en önskan om något annat? Oavsett orsak verkar varken demokratiska principer eller antirasism väga tungt. En förhoppning var att vår generation skulle slippa uppleva främlingsfientliga och totalitära krafters tillväxt i Sverige och Europa, med tanke på de avskyvärda övergrepp mot mänskligheten som skedde under 1900-talet. Återigen visar sig minnet vara allt för kort. Därför måste vi lära av historien, vissa misstag får bara inte upprepas.
Det nu pågående franska presidentvalet har visat att väljare har sökt sig till extrema partier och kandidater. Ett exempel är vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon, som förespråkar 100 procents marginalskatt för de rika och vill gå ur EU. En annan kandidat är Nationella frontens Marine Le Pen, även hon är EU-kritisk, och med goda relationer med Putin, vilken är en av den europeiska högerextremismens viktigaste sponsorer.
Putin och Le Pen har ett gemensamt intresse av att försvaga EU, och deras gemensamma fiende är det fria öppna samhället. Tankarna går tillbaka till en historisk händelse, nämligen Molotov Ribbentrop-pakten som slöts mellan nazityskland och Sovjetunionen under andra världskriget. Pakten gick ut på en uppdelning av länderna i Europa, och att de båda stormakterna inte skulle anfalla varandra. Nu närmar sig ett avgörande i presidentvalet, Le Pen möter i den sista valomgången den socialliberala mittenkandidaten Macron. Två tydliga politiska motpoler. Ett vägval för Frankrike, men med ett utfall kommer att få stor betydelse för utvecklingen av den europeiska demokratin, och EU:s framtid.
Kampen mot odemokratiska krafter måste föras på det vardagliga planet, i politiska beslut, i media och på arbetsplatser. Vi får inte vara naiva, utan se diktaturen för vad den verkligen är, oavsett vilken skepnad den dyker upp i, kommunistisk eller nazistisk. Som Winston Churchill redan på sin tid påtalade ”Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla de andra.”