Jag är lättad över att regionen lyckades nå ett årsresultat på plus även om man gör det genom fastighetsförsäljningar och lägre räntekostnader.
För "kärnverksamheten" i nämnderna visar fortfarande minussiffror och de effektiviseringar som politiken beslutat om är nödvändiga och det är därför viktigt att nu hålla i det arbete som påbörjats under ledning av regiondirektören.
Totalt är nettokostnaden för regionens verksamhet budgeterad till 4,8 miljarder kronor i år – frågan är alltid hur vi bäst använder skattepengarna för att få bästa nytta och service till gotlänningarna.
Just nu diskuteras detta i remissunderlaget för "Strategi för ett långsiktigt hållbart serviceutbud på Gotland".
I Region Gotlands verksamhetsidé står bland annat att man ska leverera kostnadseffektiv välfärd och rättssäker service med hög tillgänglighet, valfrihet och god kvalitet samt att Region Gotland ska vara drivande i att skapa en trygg och hållbar utveckling över hela ön.
Hur når vi då dit? Hur skapar vi trygg och hållbar utveckling över hela ön? Jo, det behövs politiska prioriteringar. Byggande av hyreslägenheter även i de mindre tätorterna, lösa vatten och avlopp så man kan bygga på landsbygden, lägg inte en massa begränsningar på var byggnation får ske utan underlätta för dem som vill bygga permanent i de olika socknarna.
Behovet av bostäder är stort i dag! Samtidigt har vi utbyggd fiber över hela ön – det är en fördel vi måste utnyttja bättre.
Många har i dag möjlighet att jobba hemifrån men vill vi att även barnfamiljerna ska ha den möjligheten måste det finnas närhet till förskola/skola.
En stor utmaning är urbaniseringen, det har Kjell A Nordström helt rätt i, men att i nästa andetag säga att Gotland kommer vara en skräpyta är bara löjeväckande när befolkningsprognoserna är positiva. I grunden handlar detta om vilka långsiktiga politiska beslut vi fattar och hur vi prioriterar. Att våga vända på begreppen och tänka i nya banor.
Se det som är unika värden för såväl Gotlands landsbygd som Visby. Här behövs ett tydligt, engagerat och modigt ledarskap för att lyfta blicken och pröva flexibla lösningar och inse att vi människor är olika och värdesätter olika saker.
I dag torsdag ska regionstyrelsen ta beslut om handlingsplanen för skydd mot olyckor där också organisationen för räddningstjänsten ingår. För oss i Centerpartiet är det viktigt att bibehålla deltidskårer på de platser de finns i dag. Därför måste arbetet med rekrytering och utbildning av RIB-personal genom till exempel flexiblare schemaläggning, kombinationstjänster och nya arbetssätt utvecklas för att långsiktigt säkerställa en deltidsorganisation minst enligt den föreslagna grundbemanningen vid dagens stationer.
Peter Larsson är tillbaka som samordningsman, nu för att mejsla fram vilken kompensation vi ska få för att inte hyra ut Slite hamn till Nordstream-projektet. Här måste kompensationen komma norra Gotland till del genom bland annat infrastruktursatsningar på färjeklack i Slite, förbättring av vägnätet, till exempel breddning av väg 148, och bro till Fårö.