Motionstider, odlingstider och tid för uppvaktning

GOTLÄNNINGEN DEBATT2017-03-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vårvintern är odlingstid. Här hemma växer det nu små gröna plantor som ska skolas om och så småningom ge fina närodlade tomater, kryddor och härliga blommor.

I politiken är det så här års årsmötestider med mycket diskussioner om närodlad politik. Frågor som nu flitigt diskuterats på Centerpartiets avdelnings- och kretsårsmöten är bland annat regionens serviceutredning och landsbygdsskolor. Hur kan vi underlätta för bygglov och boende på hela ön samt få fram hyresrätter även på landsbygden, vägunderhåll, snöröjning och belysning samt vattenfrågorna för att nämna några. Distriktets årsstämma hålls i år den 8 april på Grönt Centrum. Jag är så glad för den positiva känsla som är i partiet med många nya engagerade medlemmar och det märks också genom att vi har ett stort antal motioner till stämman.

För oss i Centerpartiet är det viktigt att statens kompensation för Slite hamn kommer norra Gotland till del och till stämman finns också motioner som tar upp vikten av att satsa på en färjeklack i Slite hamn samt att bredda väg 148. Och det är just den typen av infrastruktursatsningar som jag tror är viktiga att vi nu lyfter fram till Peter Larsson.

Satsningar på utbildningar nämns också ofta i debatten som en långsiktig statlig satsning. Uppsala universitet behöver till exempel utökade resurser för att kunna utveckla Campus Gotland än mer och göra satsningar på nya utbildningar och mer forskning. Sammanslagningen har verkligen blivit lyckad för Gotland och många vill studera på Gotland.

Här tror jag det är på sin plats med en uppvaktning på samma sätt som regionen nu uppvaktar regeringen för att förklara sjukvårdens särskilda förutsättningar utifrån Gotlands ö-läge och det faktum att vi är landets minsta sjukvårdshuvudman. Det är ju samma partier som styr här i regionen som i regeringen så jag förutsätter att det är täta kontakter mellan regionråd och ministrar under hand om gotlandsfrågorna.

Jag besöker just nu Helsingfors för att lära mer om grannlandet och deras offentliga service. Där planerar regeringen just nu för en hälso- och sjukvårdsreform där man flyttar ansvaret för sociala och sjukvårdsfrågor från kommunerna till 18 landskap (regioner). Syftet är att minska välfärdsskillnaderna, öka tillgängligheten av jämlik och likvärdig vård samt att stävja kostnadsökningarna inom sjukvården och underlätta prioriteringar och effektiviseringar men också att öka valfriheten för medborgarna och öka mångfalden inom produktionen.

Det är intressant att de vill öka valfriheten och mångfalden av privata utförare medan regeringen här i Sverige vill införa vinstbegränsning och därmed riskerar att minska valfrihet och mångfalden av utförare.

Jag läser att 80 procent av inkomna remissvar avstyrker eller är negativa till införande av nationell flygskatt. Bra! För det skulle bli en ineffektiv åtgärd med marginella effekter på klimatutsläppen och minska utbudet vilket skulle vara direkt skadligt för Gotlands utveckling.