I början av oktober var vi en mindre delegation från Sverige som deltog i en kongress i Washington, mellan Nordamerika och EU:s bondeorganisationer. Det är mycket som förenar oss, men också en hel del som skiljer oss åt.
När bondeorganisationen i USA pratar om att den senaste tekniken, exempelvis digitalisering, så pratar den europeiska motsvarigheten om konsumenternas önskemål och krav på produktionen.
Diskussionerna handlade framför allt om jordbrukspolitik, handel, miljö, klimat, och ny teknik. Det finns en samsyn i att det är viktiga frågor för lantbruket, oavsett vilken sida av Atlanten du har din gård. Men våra förutsättningar skiljer sig en hel del åt.
Lantbruket i USA domineras av jordbruk som är betydligt större än en genomsnittlig europeisk gård. De exporterar råvaror i stor utsträckning, medan EU är mer inriktad på förädlad och högkvalitativ produktion av livsmedel. Därmed skiljer sig också synen på hur handel bör bedrivas, amerikanarna ser sig som de som kan förse världen med mat, och vill ha kompromisslösa liberala handelsavtal på bred front. Medan vi i Europa inte vill att gränserna ska öppnas för mat som är producerad med metoder som är förbjudna i Europa.
Det finns en tydlig skiljelinje hur samhället och politikerna på respektive kontinent ser på lantbruket, när det gäller miljöfrågor och teknik. I Europa dominerar synen att jordbruket ska vara miljövänligt, och frågor som till exempel djuromsorg och låg antibiotikaanvändning är viktiga.
Det perspektivet lyste med sin frånvaro i presentationerna från företrädarna från USA. Där råder uppfattningen att lantbruket måste ha tillgång till den senaste tekniken inom GMO och växtskydd, och de vill inte att politiken ska sätta upp ovetenskapliga hinder för detta. De framhåller dessutom själva, att de driver lantbruk på ett hållbart sätt.
En stor del av lantbrukarna i USA sympatiserar med republikanerna, men de delar inte president Trumps syn på handelspolitik och immigration. Tillgång till arbetskraft är en prioriterad fråga för lantbruket i både USA och Kanada. De har också sagt ifrån till Trump när det gäller handelsavtal. Om Trump stoppar Nafta, det nordamerikanska handelsavtalet, kommer lantbrukarna i de republikanska delstaterna att överge sitt stöd för presidenten.
Bristen på leverans från Trump-administrationen var en fråga som återkom under våra dagar i Washington. Det finns ett stort behov av politisk leverans i form av reformer. Det är 30 år sen den senaste skattereformen. Infrastrukturen är extremt eftersatt, så som vägar, bredband och vatten. Klyftorna mellan starka och svaga grupper är också en stor utmaning för administrationen.
Bedömningen i Washington verkar just nu vara att Trump kommer att ha fortsatt stöd även för en andra mandatperiod, alldeles oavsett vad Europa tycker om det.