Vad har hänt sedan juni som vi inte vet?

GOTLÄNNINGEN DEBATT2016-09-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vilken fantastisk sensommar vi har! Synd att inte det också avspeglade sig i resultatet för Gotland i Svenskt Näringslivs rankning om företagsklimat.

Varför tjatas så mycket om rankningen kanske någon tycker? Jo, för att vi politiskt är eniga om att företagsklimatet ska förbättras och ett sätt att mäta det på är just rankningen. Gotland ligger sämst i landet när det gäller tillämpning av lagar och regler för att nämna ett exempel. Detta håller inte!

Målet vi helt enigt satt upp att Gotland ska klättra på rankningen! Nu finns återigen en handlingsplan för förbättrade handläggningstider, ökad tillgänglighet med mera till regionen – det är bra att tjänstemännen tar nya steg på den resan men det måste också till en attitydförändring inom alla led.

Politiska beslut och uttalanden måste gå parallellt med detta. Det måste synas i politisk handling från den rödgröna majoriteten att de tar detta på allvar och ser företagen som en resurs för Gotlands utveckling och fler jobb.

På måndag ska fullmäktige ta ställning till en rad tilläggsanslag, bland annat från hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och socialnämnden. Den rödgröna majoriteten föreslår då frikort för HSN att överskrida budgeten med 80 miljoner kronor.

Hur det ska finansieras sägs inget om utan problemen skjuts på kommande generationer att betala. Det är också helt emot fullmäktiges beslut i juni där det beslöts att resultatkravet för HSN är ett nollresultat samtidigt som andra nämnder fick ytterligare sparkrav.

Vad är det som gjort att den rödgröna majoriteten nu tar detta beslut, är det helt för att skydda sig själva från revisorsanmärkningar då förmågan att styra efter fullmäktiges beslut saknas? Eller vad har hänt sedan juni som vi inte vet – jag bara undrar för något svar har jag ännu inte hört.

Bra att Centerpartiet fick gehör för återremiss av förslaget om räddningstjänstens organisation. Delar i förslaget med distriktsindelning med mera kan vara bra men det ger inte svar på frågan hur vi löser rekryteringen av deltidsbrandmän framöver och det är inte landsbygdssäkrat.

Jag tror här, liksom i alla andra offentliga verksamheter, att medarbetarna behöver bli mer delaktiga och lyssna in deras kunskap och förslag. Då kan vi gemensamt skapa ett bra och tryggt Gotland, över hela ön.

Den ekonomiska situation som i dag råder i regionen ställer givetvis krav på förändringar och att service tas bort eller förändras, samtidigt måste politiken förstå hur olika beslut påverkar och vad som långsiktigt är bra för Gotland.

Ett exempel är tekniska nämndens beslut om att ta bort snöröjning på enskilda vägar. Jag är övertygad om att i många fall skulle vägföreningar kunna sköta vägarna billigare och bättre men då måste man underlätta för det innan man tar beslut.

Nu riskerar vi förbudsskyltar och kanske vägbommar på många av dessa vägar och ett mer stängt Gotland. Hur tycker de rödgröna att det bidrar till att göra hela Gotland attraktivt för boende, inflyttare och besökare? Tillgängligheten till bland annat stränderna gör Gotland unikt. Hemtjänst/hemsjukvård riskerar ökade kostnader snörika vintrar. Det är inte den utveckling jag och Centerpartiet vill se därför har vi varit emot detta beslut.