Den svenska skogen växer och binder allt mer koldioxid, och gör därmed stor nytta för klimatet genom att ta upp hela 83 procent av landets koldioxidutsläpp.
Ett aktivt skogsbruk tar upp mer koldioxid än ett passivt, och levererar dessutom förnybara material och bränslen. Träd är som tonåringar, de ”äter” mest koldioxid när de växer. Detta är vetenskapligt underbyggda fakta.
I förra veckan röstades ett förslag (LULUCF) om ett avverkningstak för skogsbruk med knapp majoritet ner i EU-parlamentet. Några av våra svenska EU-parlamentariker har lagt ner ett stort och viktigt arbete för att förmå parlamentet att välja rätt väg för klimatet.
Förslaget, som ytterst syftade till att minska koldioxidutsläppen, föreslog ett tak för hur mycket skog ett land får avverka. Ett sådant förslag blir kontraproduktivt. Visst frigörs koldioxid när skog avverkas, och om avverkningen är högre än tillväxten så blir skogen en nettoutsläppare. Men så är inte fallet i Sverige, det är tvärt om. Efter avverkning planteras ny skog, och tillväxten i den svenska skogen överstiga vida avverkningen per år. För varje fällt träd så planteras tre nya.
Visst är frågorna svåra och många gånger komplexa. Men det fråntar oss inte ansvaret att fördjupa oss i fakta för att förstå. Därför är det beklämmande att läsa en totalt missvisande bild av frågan i måndagens Svenska Dagbladet. I artikeln ges en ensidig bild från i huvudsak Greenpeace, som bland annat uttrycker att beslutet i EU-parlamentet är en dolkstöt för klimatet. Greenpeace hävdar att det svenska aktiva skogsbruket inte är till nytta för att nå klimatmålen. De anser att en minskad avverkning är lösningen, för att det tar 50 år för ett träd att växa upp igen.
Men så är inte fallet. Fakta är att träd som växer, tar upp mest koldioxid. Ju äldre träden blir desto mindre koldioxid tar de upp. Om detta går det att fördjupa sig mer om i Naturvårdsverkets statistik, fler borde göra det.
Detta är bara ett exempel på en av flera frågor om klimatet där olika intressen verkar för att vilseleda. De struntar i fakta för att nå sina mål och intressen.
Jorden och skogen är resurser som behöver nyttjas mer, inte mindre, för att klara våra klimatmål i linje med Parisavtalet. Frågan om avverkningstak ska nu igenom ministerrådet i Bryssel. Därför är det viktigt att den svenska regeringen agerar kraftfullt för att säkra att den svenska skogen även framöver binder allt mer koldioxid, men också för att säkra jobb, produktion, och svenska exportinkomster.