Jag är riktigt barnsligt förtjust i julen! Ljusen, musiken, klappar och traditioner. Julmaten, ljuvligt doftande!
I år kommer vegansonen inte hem förrän på annandagen, han är stor sork nu och ska fira med sambon, vilket är trist för vi kommer att sakna honom, men jag blir också märkligt varm och stolt inuti, nu flyger han själv, min första lilla unge...
Hans matvanor har fått fram mer vegetariskt på julbordet, och nu får vi hålla fast vid det utan honom. För det gör gott i både mage, klimat och plånbok med en nejlikdoftande morotslåda och veganska kåldolmar.
Men jag avstår inte vare sig skinka eller sylta, köttbullar eller korv. Eller sill! Åh, sill är underbart gott. Jag brukar bli mätt på sillen när det bjuds på julbord, och det får väl gå, det är ju faktiskt det som är godast.
Vi köper svenskt kött. Jag tycker att det är viktigt både för att stödja de svenska bönderna, hålla landskapet öppet och för att den svenska djurhållningen är så bra.
När jag köper en svensk julskinka vet jag att grisen och dess mamma haft det bra och inte fått onödig antibiotika, bara för att maximera mängden kött per satsad krona – ja förlåt – euro, menar jag. Jag vet att risken för att få kött med MRSA i sig är minimal om jag köper svenskt. Men om jag köper danskt kött är det var femte förpackning som hyser de resistenta bakterierna.
Visst känns det obehagligt? Att det finns bakterier på köttet som antibiotika inte biter på? Det är osannolikt att en blir smittad, men varför finns de där? Jo, för att de danska bönderna använder väldigt mycket antibiotika i uppfödningen av djuren, jämfört med svenska regler.
Denna användning kan leda till fler resistenta bakterier i samhället. Resistenta bakterier är ett av de allvarligaste hoten mot människors hälsa enligt WHO. Snart kan vi vara där vi var innan antibiotikan uppfanns, och då kan lunginflammation och andra infektioner återigen bli dödliga.
I Sverige har vi förebyggande djurhälsovård, en ger inte antibiotika i förebyggande syfte.
Friska djur ska naturligtvis inte ha medicin.
Det är ofta dyrare med svenskt kött. Jag resonerar som så att jag äter lite mindre kött och lite mer vegetariskt, som om man gör det från grunden alltid blir billigare.
Jag köper till exempel en svensk skinka på 1 500 gram istället för en annan på 3 kilo och så gör jag de där veganska kåldolmarna.
Det blir bättre för klimatet, bättre för min mage (och de där extra kilona på den) och så minskar risken för att jag ska behöva slänga mat. För är det något som är dyrt så är det mat som inte äts upp. Det blir dyrt även om jag ger det till hönsen, de kan äta billigare mat än kött, om man säger så.
Dessutom har vi bara våra fyra sussex, de äter inte så mycket, även om de är de bästa höns vi haft när det kommer till matrester. Duktiga djur.
Det här med att pyssla och göra eget julgodis är inte riktigt min grej. Men i år tas trillingnöten bort ur chokladaskarna. Så jag har tänkt göra egna trillingnötter. Det lär ju bli fler då också. God jul!