Kreativ och kulturell kompetens efterfrågas av många branscher

GOTLÄNNINGEN KULTURDEBATT2019-04-27 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I Lund finns en verkstad för kultur, innovation och konst kallad ”Stenkrossen”. Där kan konstnärer och människor som arbetar med kreativa och kulturella näringar (KKN) ansöka om att få vara verksamma under en längre eller kortare tid.

Som motprestation bidrar de till att göra ”Stenkrossen” till en levande plats där människor kan mötas och uppleva och skapa saker. Det är Lunds kommun som driver Stenkrossen under devisen ”Mycket snack och mycket verkstad”.

Det verkar vara en fantastisk plats. Jag får lust att flytta till Lund.

För några veckor sedan var jag med på en konferens som handlade om byggemenskaper, alltså grupper av privatpersoner som går samman för att bygga en gemensam bostad.

I Uppsala planerar till exempel byggemenskapen ”Gården” ett flerfamiljshus med runt 23 lägenheter i ett nytt bostadsområde.

Det är ett antal vanliga dödliga personer som har en gemensam vision om ett hus byggt för social gemenskap och mångfald. Det låter så spännande. Jag får lust att flytta till Uppsala.

På Tjärhovsgatan i huvudstaden ligger arbetskollektivet ”Kapsylen” som i 40 år huserat folk som jobbar med skapande verksamhet. Det är frilansare, keramiker, musiker, arkitekter, fotografer, konstnärer och en massa annat.

De delar arbetsplats för att kreativitet föder kreativitet och det gagnar deras yrken att jobba tillsammans eller bredvid varandra. Inte ens ett arbetsrum i ”Kapsylen” ger mig lust att flytta till Stockholm men konceptet med ett arbetskollektiv är mycket lockande!

Kreativa och kulturella näringar (KKN) är en växande bransch i Sverige och världen. Näringen står för drygt tre procent av Sveriges BNP. Kreativ och kulturell kompetens är också något som efterfrågas i många andra branscher.

Att tänka utanför den berömda boxen kan ge fördelar även i exempelvis tillverkningsindustri eller inom offentlig sektor.

Björn Ahlsén, kulturstrateg i Region Gotland drog samman ett gäng konstnärer, kreatörer och näringslivsföreträdare till ett möte för några veckor sen för att diskutera just KKN-frågor. Där blev det så tydligt att vi behöver varandra, vi som jobbar inom kultur och näring.

På plats var bland andra företrädare för Kulturrum, föreningen som i flera år arbetat för att ta över den gamla kulturskolan och där skapa en kombination av arbetsplats för folk som jobbar inom KKN och mötesplats för kulturintresserade gotlänningar.

Kulturrum gjorde en fin presentation över hur föreningen skulle kunna skapa ett kulturellt centrum i innerstan, en plats för arbete med en fast scen för mellanstora arrangemang och en levande innergård.

Där fanns så många bra tankar att hade jag inte redan bott på Gotland så hade jag flyttat hit på stört.

Region Gotland som äger lokalerna ska bara först genomföra en renovering. Sen kan företagarna flytta in.

Må det inte dröja för länge. Jag vet att folk står och skrapar med hovarna som galopphästar i en startbox, redo att flytta in så fort det går.

Kulturrum skulle kunna bli den stenkross, den gård, den kapsyl som ännu inte finns här på Gotland. I alla fall inte i Visby. En verksamhet som får innerstaden att leva, kreativiteten att flöda och KKN-företagen att blomstra. Och som kanske ger en och annan fastlänning lust att flytta till Gotland.

KULTURDEBATT