Sverige har en unikt god djurhälsa. Vi har EU:s lägsta antibiotikaförbrukning när det gäller djuren. Ett gott samarbete mellan bönder, veterinärer och myndigheter har varit viktigt.
Och att man har en god gränskontroll av de djur som kommer in till landet.
”Men flera av EU:s medlemsländer anser nu att den fria handeln med djur över nationsgränserna är viktigare än att Sverige ska kunna behålla sin unika frihet från flera smittsamma djursjukdomar”. Det skriver ett antal organisationsföreträdare i en debattartikel i Svenska Dagbladet (14/8).
Det är inte vilka som helst som har skrivit under artikeln. Bland annat LRF:s vice ordförande Åsa Bodell, och ordföranden i Sveriges Veterinärförbund, Katja Puustinen men också företrädare för producentorganisationer och djurhälsor.
Och budskapet är tydligt: ”Det är med stor oro som vi ser landsbygdsminister Sven-Erik Buchts uttalande om att regeringen ämnar ändra införselreglerna och inte motsätta sig kommissionens förslag”.
Det är två djursjukdomar som artikelförfattarna pekar på. Paratuberkulos och PRRS - Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome, en virussjukdom som drabbar grisar och kan orsaka betydande förluster och dödlighet.
Fall konstaterades i Sverige 2007 men genom att slå ut hela besättningar är Sverige fritt från sjukdomen.
Men eftersom den är mycket spridd i stort sett i alla europeiska länder och övriga världen är risken att få in den stor om man inte är mycket noga med smittskyddet.
EU:s kommitté för djurhälsa och djurskydd beslutar inom kort om vilka djursjukdomar som medlemsländerna ska ha rätt att få skydda sig emot vid gränshandel.
Enligt förslaget ska det inte vara möjligt att ställa krav på provtagning av paratuberkulos och PRRS vid införsel av lantbruksdjur.
”Regeringen måste hjälpa svenska djuruppfödare att skydda sina djur”, skriver debattörerna.
”Ett gott smittskydd på gården tillsammans med en säker handel över gränserna är grundläggande för god djuromsorg.
Om regeringen sviker kommer det att leda till stort djurlidande.
Grisar insjuknar, antibiotikabehovet ökar och smågrisar dör. Nötkreatur magrar av, producerar mindre mjölk och går en för tidig död till mötes”. Till skillnad mot sommarens extrema torka är den här frågan både enkel och billig att lösa.
Se till att behålla gränskontrollerna och provtagningen innan djur släpps in i vårt land. Om Sverige släpper kravet på provtagning strider det helt mot regeringens egen antibiotikastrategi, livsmedelsstrategi och vision för 2030, skriver debattörerna.
Och visst är det så. Visst är det fint att ha strategier, mål och visioner. Det tog regeringen nästan en hel mandatperiod att formulera dem. Men ta då inte bort verktyg för att förverkliga dem.