Som bekant styr och ställer marknaden med det mesta i samhället och fenomenet gäller i högsta grad inom bygg- och bostadssektorn. Ju hetare en region är, desto dyrare blir bostäderna. Vill man vara lite konspiratorisk kan man därför fundera på om byggföretag och även bostadskooperationen vid planering av framförallt bostadsrätter fastställer slutpriset efter hur het marknaden är och inte efter den verkliga byggkostnaden.
Dyr nybyggnation har ivrigt påhejats av banker och fastighetsmäklare. Det har varit lätt att låna, vilket resulterat i ständigt höjda fastighetspriser. Nu börjar signaler komma om överbelånade fastigheter och lägenheter.
Vad händer då? Jo, samma banker som uppmuntrat denna utveckling börjar dra i bromsen och kräva större egna insatser. Och här har myntet två sidor. Det resulterar i att många med lägre inkomster stängs ute från bostadsköp, men samtidigt leder det förhoppningsvis fram till sänkta priser och därigenom ökade möjlighet för fler att genomföra ett köp av lägenhet eller villa.
Det är som sagt marknaden som styr byggnationen och därför byggs det nu i stort sett bara nya flerbostadshus i Visbyområdet. Och enligt all planering ser det ut att så förbli även framöver.
Det är också lätt att konstatera att många av dessa bostäder knappast är avsedda för normalinkomsttagare och då speciellt bostadsrätterna.
Boendeformen tillkom en gång i tiden för att just normalinkomsttagarna skulle kunna skaffa sig en dräglig bostad till rimligt pris och inte vara helt utlämnade till privata hyresvärdar.
Denna historik verkar nu vara helt bortglömd och i synnerhet inom de kooperativa företagen HSB och Riksbyggen som helt övergett sina ideal och numera nästan uteslutande bygger på de mest attraktiva tomterna. Dessutom har bostadsrätterna mer och mer utvecklats till en ren handelsvara, vilket trissat upp priserna till orimliga nivåer.
Den första köparen av en nyproducerad lägenhet köper med sin insats en del i bostadsrättsföreningen och får besittningsrätt till sin lägenhet. Hyran innefattar sedan föreningens kostnader för låneamorteringar, drift och underhåll. När den första köparen sedan säljer sin lägenhet har priset oftast ökat och fortsätter så för varje efterkommande försäljning.
Pengar som bara går runt hela tiden. Fastighetens grundinsats är ju en gång betald av den första ägaren. Säljarna ska inte kritiseras för detta, eftersom alla naturligtvis vill tjäna så mycket pengar som möjligt på sin försäljning, men systemet kan ifrågasättas.
För att ge fler människor möjlighet till ett bra boende måste därför ett nytänkande till inom byggbranschen med fler varianter av boendeformer, när nu inte den traditionella bostadskooperationen är villig att leva upp till sina grundideal.
En sådan kunde vara en utveckling av den bostadsvariant som innebär att försäljningspriset i andra ledet och framåt maximerades till ett årligen indexuppräknat pris i förhållande till grundinsatsen.
För kärnfrågan kvarstår, ska bostäder vara en handelsvara?