I Gotlands Allehanda kunde vi i måndags läsa att det åter var uppe till diskussion att ta betalt av dem som är anmälda som intresserade av lediga lägenheter i Gotlandshem.
Som vanligt slås jag av att frågeställningen är helt irrelevant.
Det står inte 28 000 personer i bostadskö, däremot är så många personer anmälda som intresserade av nya lägenheter.
De allra flesta har ett boende och är anmälda som sökande för kommande behov. Det betyder inte att dessa ”passivt intresserade” står i vägen för dem som är i verkligt behov av en bostad i nuläget.
Det är nämligen bara de som själva aktivt anmäler intresse för en specifik lägenhet som hamnar i den verkliga bostadskön.
Jag ser bara fördelar med Gotlandshems kösystem. Du kan se hur många som anmält intresse till en ledig lägenhet och hur många dagar den som står först har köat. I GA fanns ett exempel på att den som stod först på en lägenhet hade köat i 32 år.
Det säger ingenting annat än att denna person inte haft något behov av en lägenhet på Gotland förrän nu.
Tvärtom borde alla anmäla sina barn direkt de fyller 16 då de får registrera sig. Även om de inte för sitt liv tänker bo kvar på Gotland så vet vi att det inte är helt ovanligt att man nån gång i livet söker sig tillbaka.
Vilket problem skulle lösas för att man tog betalt för att vara registrerad som bostadssökande? Inget.
Däremot skulle det ge intäkter till bostadsbolaget. Men som i all offentlig verksamhet behöver det finnas en kostnad att täcka för att kunna ta ut en avgift. Här skulle ett betalsystem tvärtom skapa kostnader man inte har i dag. Dessutom skulle de sökande kunna ställa krav på tjänsten om den blir avgiftsbelagd. En tjänst som i dag sköter sig självt, helt utan administration eller annan arbetsinsats för bolaget, mer än att skicka ut besked till de fem som står överst på listan till de lediga lägenheterna.
Dessutom finns det ett internt system för hyresgäster som vill byta lägenhet, inom Gotlandshem men även med andra bostäder. Smidigt och helt självgående även det. Självklart måste bytet godkännas av Gotlandshem men själva arbetet sköter hyresgästerna själva.
Det pågår också en diskussion om huruvida Gotlandshem bör göra sig av med fastigheter eller inte.
Här finns självklart en balansgång viktig att ha koll på. Bolagets allmännyttiga ansvar att tillhandahålla bostäder är grunden i verksamheten. Men man måste också ha resurser att underhålla och bygga nytt. Detta finansieras solidariskt av hyresgästerna. Den som bor i en fastighet som sedan länge ”är betald” har likvärdig hyra som alla andra, även om det alltid kommer att vara lite dyrare att bo i nybyggda lägenheter.
Ett ansvar som man varit dålig på sedan många år är att bygga på landsbygden. Det sägs att det inte finns någon efterfrågan men det finns inga lediga lägenheter på landsbygden heller så detta skulle behöva lite mer underbyggd fakta.
Att behovet är störst i Visby är givet men om det fanns attraktiva boenden utanför Visby skulle det kanske också påverka det allmänna bostadsbehovet? Det är också en tes som borde prövas mot verkligheten.