”Avfolkningen motverkas genom goda villkor för småföretag och ett varierat näringsliv”, skriver statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring som han läste upp i tisdags.
I onsdags kunde Ekot i Sveriges Radio presentera en rapport från Arbetsförmedlingen som pekar på att glesbygden kan tappa en tredjedel av sin arbetsföra befolkning fram till år 2030.
Utvecklingen förstärks med en allt starkare arbetsmarknad i storstäderna som dränerar mindre kommuner på arbetskraft. ”För glesbygden innebär det att vi ser en ökad brist på arbetskraft under de kommande 15 åren.
Det är en trend som fortsätter och förstärks. Det är till och med så att i de här små kommunerna så minskar befolkningen i arbetsför ålder med en tredjedel fram till 2030”, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén till Ekot.
Globaliseringen har inneburit en ökad internationell konkurrens. Specialiserade jobb finns i storstäderna. Där efterfrågas då också annan service som jobb inom vård, skola och omsorg. I storstäderna växer de medan de blir färre i glesbygd.
När vi dessutom har en åldrande befolkning ställer det stora krav på kommunerna. Att upprätthålla service och ge vård och omsorg kommer att bli en utmaning för dem.
Och då räcker det inte med vackra ord i regeringsförklaringar utan handfast politik.
I sin rapport pekar Arbetsförmedlingen på att det behövs en rad olika åtgärder på flera politikområden utöver arbetsmarknadspolitiken.
Det handlar bland annat om att stimulera den geografiska och yrkesmässiga rörligheten på arbetsmarknaden, bättre anpassa utbildningarna för ungdomar och vuxna efter arbetsmarknaden och få fler utrikes födda att stanna på mindre orter.
”Att matcha utbildad arbetskraft till jobb i mindre och medelstora kommuner blir en stor utmaning. För att lösa detta behövs gemensamma insatser från utbildningsväsendet, arbetsmarknadspolitiken och näringspolitiken”, skriver Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.
Problemet är väl bara att utbildningsväsendet håller sig på sin kant, arbetsmarknadspolitiken vill sköta sig själv och näringspolitiken har inget intresse för glesbygden.
Ändå sade Löfven i sin regeringsförklaring; ”samhället är vi, alla. Människor, orter och bygder tillsammans”. Svårigheten är att få svar på frågorna vad och hur.
I och med att riksdagen öppnades har också riksdagens allmänna motionstid börjat och pågår till den 5 oktober. Förhoppningsvis tar något av partierna ett grepp om de frågor som Arbetsförmedlingen pekar på.
Devisen och organisationen ”Hela Sverige skall leva!” har nu drygt 25 år på nacken och det finns många engagerade i lokalt bygdearbete.
Men det är i riksdagen besluten fattas för att målsättningen också ska bli verklighet. Arbetsförmedlingens prognos är dyster.
Det är nog dags att börja handla nu.