Debatt utan substans i sakfrågor

Foto: Claudio Bresciani / TT

GOTLÄNNINGEN, LEDARE2015-01-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Mycket internationellt, försvar, och tal om maktspel och kaos.

Så kan man karaktärisera årets första partiledardebatt i riksdagen. Terrorattacken i Paris återkom i mångas anföranden liksom frågor om integration.

Fortfarande fanns det mycket av valrörelsens retorik kvar i debatten. Och visst återspeglades mycket av den politiskt turbulenta hösten i debatten. Men nu ska, enligt statsminister Stefan Löfven, fokus flyttas från taktik till sakfrågorna.

”Låt de bästa idéerna vinna”, lovade Löfven. Visserligen hade han problem med att redovisa om regeringen lyckats prestera några reformer under de första 100 dagarna som regeringen nu suttit, men ”nu börjar moderniseringen av Sverige” lovade han. Hur återstår att se.

För nyvalda moderatledaren, Anna Kinberg Batra blev det debattdebut som partiledare, även om hon tidigare som gruppledare fått hoppa in. För säkerhets skull hade hon inför dagens debatt publicerat sin programförklaring på DN Debatt (14/1) på temat ”Sverige kan mer”.

Visserligen var artikeln mycket av ”för allt bra och mot allt dåligt”, men är naturligtvis intressant, även om den var lite luddig. När hon i replikerna släppte manus blev hon riktigt rapp. Men beskeden blev inte fler för det.

Att Sverigedemokraterna skulle uttala misstroende mot statsminister Stefan Löfven hade man redan meddelat för några dagar sedan.

Nu ska förslaget om misstroendeförklaring bordläggas och kommer senare upp till omröstning, troligtvis inom en vecka. Fem gånger lär riksdagen har röstat om misstroende.

Ingen gång har förslaget gått igenom. Det lär det inte den här gången heller, men SD har fått den publicitet som man strävat efter.

Inte förvånande var huvudpunkterna i centerledaren Annie Lööfs huvudanförande företagarna, jobb och landsbygd. ”Sverige mår bra när hela landet utvecklas”, var en av hennes slutsatser.

En fördjupad jobblinje behövs, som prioriterar just de jobbskapande företagen, menade hon. Sänkta kostnader för att anställa liksom sänkta trösklar till arbetsmarknaden, var andra konkreta förslag.

Men också miljö- och klimatfrågorna lyfte hon i sitt tal och konstaterade att hon var stolt över vad alliansregeringen gjort. Men mer finns att göra.

Som en röd tråd genom anförandena och genom debatten var ändå den så kallade decemberöverenskommelsen. SD anklagade allianspartierna att ha lagt sig platt för Stefan Löfven.

Med emfas tillbakavisade partiledarna detta och menade att överenskommelsen var nödvändig för att undvika kaos i riksdagsarbetet.

Anne Lööf underströk att Alliansen kommer att fortsätta driva en aktiv opposition. Och hon konstaterade: ”Nu när vi är överens om spelreglerna väntar konflikt i det som är politikens livsnerv, nämligen sakfrågorna”.

Just det. Det är dags för dem nu. Onsdagens debatt gav inte alltför mycket substans.