I går presenterades resultatet av Svenskt näringslivs enkät ”Lokalt företagsklimat 2017” och även om det gotländska resultatet är bättre än de senaste åren så ligger vi fortfarande en bra bit under landet i övrigt. Vi hamnar nu på betyget 2,7 istället för fjolårets 2,6 på skalan 1-6, där 4 anses som bra.
Ett inte alltför roligt resultat i mina ögon och trots detta dåliga klimat är Gotland den mest företagstäta platsen i landet. Gotlänningarna är redan entreprenöriella – regionen behöver nu bli detsamma.
Enligt Kirsten Åkerman, regionchef vid Svenskt Näringsliv på Gotland, är en bidragande orsak till det dåliga resultatet bristen på förståelse för företagande bland öns tjänstemän och politiker. Enligt enkäten uppfattas både politikernas och tjänstemännens attityder gentemot företagande allt sämre. Företagarna anser också att kommunens dialog med företagen är dålig.
Intressant är dock att politikerna ger sig själva ett högre betyg än företagarna. Kan det helt enkelt vara så att företagare och politiker behöver mötas på ett annat sätt. Det kanske inte främst är personerna det beror på utan snarare en fråga om strukturer, byråkrati och brist på mötesytor.
Det är i mötet med människor som magin skapas. Det är där du får möjlighet att tänka längre, planera större och våga satsa.
För företagarna finns det en hel del riktigt bra sådana mötesplatser, även om det alltid kan bli fler och bättre. Som exempel är det ett stort gäng företag som precis gått igenom Digitalakademin, under Almis ledning här i Visby, för att lära om hur vi på Gotland kan nå ut till resten av Sverige och världen genom att synas rätt på internet.
Tech meetup Gotland är en annan arena som inspirerar till storverk och där det blir tydligt att Gotland redan i dag har en spirande startupscen.
Vad behöver de lokala politikerna göra för att underlätta för de gotländska företagen, både de som främst har sin verksamhet på plats i form av exempelvis turism, men också för de som har eller skulle kunna ha hela världen som sin marknad?
För ett tag sen var jag på ett event där SEB presenterade sin nya satsning Greenhouse.
SEB vill hjälpa företagen att ta nästa steg och bli större. Tanken är att utbilda alla företagsrådgivare inom SEB för att gå från traditionellt mer säljande roll till ha en mer företagsutvecklande funktion.
Jag tycker Greenhouse är ett fantastiskt bra exempel på hur en rätt stelbent sektor, som de äldre bankerna är, kan anpassa sin roll på dagens företagarscen. Något sådant skulle jag vilja se hos de gotländska politikerna och tjänstemännen.
Centerpartiet har varit ute en hel del på företagsbesök på senaste tiden. Det är såklart jättebra. Men jag skulle vilja se ett engagemang från politikerna i de olika forum där vi entreprenörer möts.
Nog för att jag vill att politikerna i dessa möten ska lyssna och ta till sig, men kanske framförallt smittas av den entreprenörskapsanda som råder. Det är den som gör förändringar möjliga.
Kanske ska tjänstemän ha arbetsplatser närmare företagarna som till exempel på Wcreate där ett gäng mindre företag sitter. Eller kanske ska regionen ha ett eget co-workingspace dit företagare kan komma och träffa både likasinnade och ha tillgång till tjänstemännen.