Tidigare i veckan kunde vi läsa om att företagandet på Gotland ökar. Härligt tycker jag som brinner för entreprenörskapet. Turismen är förstås jätteviktig för oss gotlänningar, vi behöver fortsätta växa och göra allt bättre saker. Det jag ibland kan sakna är vikten av att även företag utan koppling till turismen kan utvecklas och blomstra på vår ö. Hur kan vi få Gotland att växa sig ännu starkare, året om?
En sen kväll 2015 började min entreprenörsresa. Jag och min man satt i kökssoffan och försökte reda ut hur vi skulle göra framöver. Efter cirka 10 månaders sjukskrivning hade jag under dagen fått veta att Försäkringskassan krävde att jag antingen skulle gå tillbaka till min gamla tjänst, eller säga upp mig.
Den kvällen lyckades min man övertala mig om att tiden var inne för att våga satsa på mig. Vi ville att jag skulle få vara frisk och att familjen skulle må bra. Det var dags att hoppa.
Att bli entreprenör har alltid varit min dröm. Jag har under åren haft hundratals idéer om vad jag velat göra, men idén gör ingen entreprenör. Ofta har planerna strandat när det kommit till pengar och att ge upp säkerheten med en fast tjänst.
Min bild har varit att en måste ha några miljoner på kontot innan en kan starta. Efter både föräldraledighet och sjukskrivning var så inte fallet för oss.
Det visade sig också att jag haft fel. Även om det såklart underlättar, är det inte ett måste att du själv har pengarna. Visst kostar det att starta upp ett företag. Men det finns lösningar.
Det du framförallt behöver för att bli entreprenör är driv och stöd. Att gotlänningarna har drivet är det nog ingen som tvekar på. Vi har gotländska företag som går riktigt bra. Gotlandssnus, Sweprod och Cedegrens Mekaniska eller innovatörer som Moving Floor och Pickit är bara några exempel.
Jag har fått ett fantastiskt stöd och främst varit i kontakt med Science Park Gotland, Almi och andra entreprenörer via mötesplatser som Tech Meetup Gotland. Dessa har lotsat mig under min resa, bollat idéer och hjälpt mig att tänka längre och drömma större.
För att få våra befintliga och blivande entreprenörer att drömma större och våga satsa även utanför turismen, behöver vi bygga vidare på det stöd som finns. Och göra det mer tillgängligt.
På riksnivå kan det handla om minskade trösklar för att testa entreprenörskapet, våga nyanställa eller minska byråkratin kring företagande.
Men på lokal nivå blir det mer en fråga om stöd från samhället och omgivningen, samt att skapa en arena där du som entreprenör eller drömmare får hjälp att se möjligheterna för att nå din fulla potential, hjälp att bygga ditt nätverk och träffa samarbetspartners, likasinnade eller finansiärer.
Jag känner mig tryggare i dag än jag någonsin gjort på en arbetsplats. Klart att det ibland är läskigt att inte ha ett stort företag i ryggen. Men det är också en fantastisk frihetskänsla att själv kunna styra och påverka praktiskt taget allt jag gör.
Genom att tillgängliggöra rätt verktyg kan vi ge våra entreprenörer möjligheten att drömma större. Då kan Gotland blomstra, än mer, året runt.