Nyligen firades den Europeiska antibiotikadagen. Inför den presenterades informationsinsatsen ”Skydda antibiotikan” som 23 svenska myndigheter och organisationer står bakom.
Budskapet i den är att antibiotika räddar liv. Att andelen bakterier som är resistenta mot antibiotika ökar är ett stort hot mot både människors och djurs hälsa.
Antibiotika används till både människor och djur. När det gäller djur är Sverige ett av de länder inom EU som använder minst antibiotika inom livsmedelsproduktion. ”I Sverige har vi en god djurvälfärd och friska djur, och friska djur behöver inte antibiotika.
Vi är ett av de länder i Europa som använder minst antibiotika till djur. Det är viktigt att vi gemensamt fortsätter arbetet för att hejda utvecklingen av antibiotikaresistenta bakterier för att även framöver ha möjlighet att behandla människor och djur med verksamma antibiotika”, skrev Elisabet Lindal, veterinär på avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande när satsningen presenterades.
Inom djuruppfödning användes tidigare antibiotika i rent tillväxtökande syfte. I Sverige förbjöds detta 1986 och inom EU 2006. Men i många andra länder är sådan användning fortfarande tillåten. Inom EU som helhet ges 90 procent av antibiotikan till hela grupper av djur eller hela besättningar via foder eller vatten.
I Sverige bara 10 procent. Det här gör också att Sverige har en låg användning av antibiotika inom djuruppfödningen. Bara Norge och Island har lägre.
När det gäller människor visar en undersökning att vi har stor tilltro till antibiotika även där den inte har någon effekt. Var femte svensk tror att antibiotika hjälper mot virussjukdomar som förkylning och influensa. Men antibiotika har ingen effekt på sådana, däremot mot bakterieinfektioner som till exempel halsfluss, lunginflammation eller urinvägsinfektion.
Hela 42 procent av männen svarade att de är osäkra eller tror att antibiotika kan hjälpa. För kvinnorna är motsvarade svar 33 procent. ”Resultatet är oroväckande”, säger en representant för de forskande läkemedelsföretagen, Lif, till Svenska Dagbladet.
Trots att Sverige i många år jobbat systematiskt med att minska felanvändning och varit ett föregångsland finns tydligen en hel del mer som behöver göras.
Ett kan vara att inte själv experimentera med att köpa antibiotika via Internet. Läkemedelsverket konstaterade nyligen, efter en kampanj tillsammans med tullen och polisen att det förekommer privat import. Antibiotika är receptbelagt och köper man antibiotika eller andra receptbelagda läkemedel från andra källor än från godkända apotek så har man inte någon som helst garanti för innehåll eller kvalitet.
I sämsta fall kan produkterna vara direkt livsfarliga, skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.
Att 33 svenska myndigheter och organisationer samverkar kring dessa frågor är naturligtvis bra. FN:s konstaterande att antibiotikaresistens bedöms som ett av de värsta hoten mot folkhälsan i världen borde få fler att tänka till.