För Gabriel Wikström stannade tiden och den medicinska utvecklingen 2007. I ett sällsynt illa underbyggt förslag från socialdepartementet tar utvecklingen slut då.
Enligt förslaget ska ett landsting inte få: ”till någon annan överlämna uppgiften att bedriva hälso- och sjukvård vid ett universitetssjukhus eller vid en hälso- och sjukvårdsenhet som vid något tillfälle efter den 1 juli 2007 organisatoriskt har tillhört ett universitetssjukhus.”
Det finns mycket som är underligt med förslaget.
Till att börja med löser förslaget inte något verkligt problem. Det finns inget som tyder på att upphandling av vård på universitetssjukhusen hotar forskning eller utbildning. Och även om man i förslaget verka förstå att ett universitetssjukhus kan ha verksamhet utanför sjukhusets väggar, så verkar insikten om att det på ett universitetssjukhus bedrivs mängder av exakt samma vård som bedrivs på alla andra ”vanliga” läns- och länsdelssjukhus saknas.
Sverige har en internationellt sett ovanligt stark sjukhusfokusering, medan primärvården – den vård som bedrivs till exempel på vårdcentraler och hälsocentraler – jämfört med andra länder tar lite plats i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet.
Detta har identifierats som ett problem för sjukvården och det finns förslag i andra statliga utredningar om att tyngdpunkten bör förskjutas till mer primärvård.
När det gäller universitetssjukvården finns den i dag bara i landstingsregi, när det gäller primärvården bedrivs den både av landsting och till exempel läkare som går samman i ett gemensamt bolag och erbjuder vård.
Inte minst när det gäller de personalägda vårdcentralerna är erfarenheterna av privat drift mycket positiva. När det gäller sjukhus som inte är universitetssjukhus finns det flera framgångsrika exempel på hur de bedrivs av företag och entreprenörer som säljer vård till landstingen.
De praktiska konsekvenserna av att låsa in allt som 2007 bedrevs på ett universitetssjukhus i fortsatt landstingsregi är att det inte går att fullfölja inriktningen att stärka primärvården och låta den ta ett större ansvar – i varje fall inte i de landsting som universitetssjukhus. För ska vården ske inom primärvården, måste den också kunna bedrivas av andra än landstinget.
De landsting som inte har universitetssjukhus kan dock utan problem föra över delar av den verksamhet som bedrivs vid länssjukhusen till primärvården.
Förslaget skulle också göra det omöjligt att flytta verksamhet mellan universitetssjukhusen, överlämna till ett kommunalt bolag eller till ett annat landsting eller region.
Den 25 november var sista dag för att remissvar till regeringen. Till och med vänstermajoriteten i Sveriges kommuner och landsting avstyrker förslaget i den klumpiga utformning det har fått.
Det finns bara en sak att göra med förslaget – till papperskorgen.