”I will make America great again”, lovade Donald Trump. Men hur blir det?
Västvärlden och dess industri håller på att förlora sin dominerande ställning i världsekonomin.
Hela industrisektorer har slagits ut eller dramatiskt krympts. Textilindustrin, varvsindustrin, järn-, stål- och gruvindustrin och så vidare. Men samtidigt gynnas andra, mer kunskapsintensiva, sektorer som till exempel it och avancerade tjänster av tillväxten i tredje världen.
Många i väst drabbas hårt, särskilt inom den traditionella arbetarklassen och lägre medelklassen. Högutbildade och kapitalägare har däremot fått det allt bättre ställt.
Klyftorna ökar. Detta kom att prägla valet i USA och spelar en växande roll i många västeuropeiska länder. Trump tillhör den absoluta ekonomiska eliten. Därför vill han styra bort krav på åtgärder för att minska de ekonomiska orättvisorna genom att vända utsatta människors vrede mot de ännu svagare.
Hans program med stora skattesänkningar – mest för de rika, storslagna investeringar i infrastruktur och en protektionistisk politik mot omvärlden. Detta kan kortsiktigt leda till en högkonjunktur i USA och en del mer jobb. Men de stora vinnarna beräknas bli de redan rika. Enligt gjorda beräkningar kommer till exempel familjen Trump tjäna flera miljarder.
Kombinationen av gigantiska skattesänkningar och enorma investeringar kommer att få USA:s redan skyhöga budgetunderskott att växa lavinartat och dollarn att rasa. Det kan kortsiktigt gynna amerikansk export, men också utlösa kraftiga räntehöjningar och superinflation som förlamar investeringsviljan och utlöser nya bostads- och bankkriser.
De ekonomiska och politisk konsekvenserna blir också stora om Trump gör allvar av sina protektionistiska ambitioner och sviker internationella åtaganden. Det är lätt att tänka sig ett framtidsscenario som måste skrämma alla som vill se ett starkt USA.
I Ostasien drar sig USA ur handelsavtalet TPP. Det kommer att leda till att Kina får en alltmer dominerande ställning i regionen. Också i Afrika stärker Kina sin ställning ekonomiskt och politiskt i takt med att USA sviker sina åtagande bland annat om klimatbistånd.
I Mellanöstern vill Trump närma sig den extremt brutala Assadregimen i Syrien. Det banar väg för en shiitisk maktallians av Iran, Irak och Syrien, nära förbundet med Ryssland.
Det ses som ett gigantiskt svek i den sunnitiska arabvärlden och stärker jihadism och terrorism. USA:s relationer med sina sunnitiska allierade: Turkiet, Saudiarabien och Egypten, krisar. Handelsförhandlingarna med Europa bryter samman. Natosamarbetet försvagas, och oenigheten om klimatpolitiken är fördjupad.
Ryssland stärker sin ställning i synnerhet i Östeuropa. Förhållandet till Latinamerika krisar, när USA:s nya handels- och migrationspolitik slår igenom. Och i USA fördjupas konflikten mellan den hittills privilegierade vita befolkningen och den icke-vita som snart är i majoritet.
Det blir en krävande uppgift för Donald Trumps efterträdare att göra Amerika starkt igen.