Tveksamheter i pillerburken

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

GOTLÄNNINGEN LEDARE2016-11-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Brukar det bli ett extra vitaminpiller till frukosten så här i den mörka årstiden?

Det är nog inte så ovanligt. Kosttillskott är dessutom det vanligaste livsmedel som säljs på nätet.

Jo, kosttillskott är enligt livsmedelslagstiftningen betraktade som livsmedel.

Uppskattningsvis en femtedel av kosttillskotten köps via internet. Men enligt Livsmedelsverket är ungefär 30-50 procent av företagen som säljer kosttillskott på internet inte registrerade för livsmedelskontroll, vilket de är skyldiga att vara. Det innebär att ingen myndighet kontrollerar verksamheten.

Det gör också att man inte vet vad som egentligen finns i tillskotten. ”Det som kommunerna upptäckt är dopningspreparat och andra substanser som inte är som de ska. Om det är växtbaserade kosttillskott så kan de innehålla höga halter av till exempel bly eller kadmium”, säger Jan Sjögren, chef för avdelningen på Livsmedelsverket som styr testningen av livsmedel i Sverige, till P3 Nyheter.

Handeln med kosttillskott är således ingen oskyldig verksamhet. Därför vill Livsmedelsverket att en ny specialutbildad grupp skapas för att göra övervakningen av internetförsäljningen av framför allt kosttillskott vassare.

Gruppen ska kunna spåra upp och agera mot oregistrerade och anonyma företag som vänder sig till svenska konsumenter, föreslår verket i en skrivelse till regeringen.

Att det kan behövas visar ett exempel från Dagens Nyheter.

Nyligen rapporterade tidningen från skidlandslagets upptaktsträff inför den kommande säsongen. En av de medverkade var skidlandslagets läkare, Per ”Pliggen” Andersson.

Normalt en lättsam person, enligt krönikören Johan Esk. ”Det är en annan Andersson på scen nu. Han svarar rakt och ärligt men väger varje ord på våg. Hans stämningsläge är allt annat än lättsamt. Han vet att om en dopningsskandal drabbar det svenska laget är han den som drabbas näst hårdast. Och han kan inte garantera att det aldrig händer i Sverige. En orsak är kosttillskott. Andersson säger att undersökningar har visat att förbjudna medel har hittats i 15 procent av kosttillskott”.

Enligt Livsmedelsverket räcker det för de allra flesta med att äta en varierad kost för att få i sig de näringsämnen som kroppen behöver för att må bra. Inga kompletterande tabletter behövs.

Det är bara för några få grupper som verket rekommenderar kosttillskott. Det gäller exempelvis D-droppar för små barn under två år, folsyra till kvinnor som kan tänka sig bli gravida och vid sjukdom. Men i marknadsföringen av kosttillskott påstås ofta att det är krångligt och svårt att få i sig de ämnen som behövs för att kroppen ska må bra.

Eftersom internethandel sker över nationsgränserna krävs ett utvecklat och nära samarbete med myndigheter i andra länder, menar Livsmedelsverket. Om det behövs regeringens godkännande för gå vidare med att tillsätta den särskilda grupp som livsmedelsverket föreslår, så är det väl bara raskt för regeringen att ge klartecken till det.

Det verkar behövas en bättre kontroll av vad pillerburkarna innehåller.