I september 2018 är det val.
Det är ungefär ett och ett halvt år till dess. Ett och ett halvt år då mycket kan hända och mycket kommer att hända. Det är därför svårt att i dag veta vad som kommer att vara överst i väljarnas tankar när de går till vallokalen den hösten.
Sedan förra valet är det tydligt att frågor kring flyktingar och invandring har varit aktuella. Det är inte så konstigt, med tanke på de ovanligt stora strömmar av asylsökande som kom till Sverige hösten 2015.
Det har också märkts i vad svenska väljare ansett vara de viktigaste frågorna. Enligt de mätningar som Novus genomför toppade invandring/integration listan över väljarnas viktigaste frågor under några mätningar 2015 och 2016.
Olika sakfrågor eller sakfrågeområden är förknippade med olika politiska partier. Detta kan påverka väljarnas val.
Om det är miljöfrågan som är överst i väljarnas medvetande, kan man räkna med att det gynnar de partier som äger miljön som sin fråga – det vill säga Miljöpartiet och Centerpartiet.
Det är naturligtvis svårt att särskilja effekten av vilka sakfrågor som diskuteras från allt möjligt annat som påverkar väljarströmmarna.
Men det kan vara intressant att notera att de partier som har tydligast hållning när det gäller invandring och flyktingar i olika ändar av en skala är de som lyckats bäst sedan valet.
De tre partier som har fått ökat stöd sedan valet enligt den sammanvägning av opinionsundersökningar som publiceras i tidningen Dagens Samhälle är Centerpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
Den sammanlagda ökningen för Centerpartiet och Vänsterpartiet är för övrigt ungefär lika stor som ökningen för Sverigedemokraterna.
Vad som skett den senaste tiden är att invandring/integration sjunkit i medborgarnas medvetande som viktig fråga. Det är fortfarande en av de viktigaste frågorna för väljarna, men nu anses både sjukvård och skola som viktigare frågor enligt Novus undersökning. Intressant är att klassiska frågor som landets ekonomi och sysselsättning ligger förhållandevis långt ned på listan över vad väljarna anser är viktigast.
Nu börjar partiernas valplanering. Det är lätt att tro att läget om ett och ett halvt år kommer att vara samma som i dag och väljarnas prioriteringar desamma. Det är långtifrån säkert. Det kan hända mycket i världen och i Sverige på den tiden som gör att frågor som i dag står högt på väljarnas dagordning faller, medan andra snabbt skjuter i höjden.
Det är en av de viktigaste uppgifterna för landets partistrateger just nu, att fundera över vad väljarna tycker är viktigt i september 2018, och hur man kan få dem att tänka på just de frågor som gynnar det egna partiet.