Kommer tekniken krossa kapitalismen?

GOTLÄNNINGEN LIBERAL KOMMENTAR2017-03-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Allt efter murens fall har vänstern haft det lite jobbigt. Kritiken av det kapitalistiska ekonomiska systemet, som varit kärnan i socialismen, har länge uppfattats som lam. Under flera decennier har vänstern inte haft något rimligt alternativ till marknadsekonomin. Socialdemokrater är sedan länge socialliberaler, och den akademiska vänstern håller mest på med normkritik.

Det finns givetvis undantag. Många inom miljörörelsen talar om en ”kretsloppsekonomi”, där värden som ekologisk hållbarhet ges större hänsyn. Kretsloppsekonomin är dock inget annat än en modifierad kapitalism, där politiken genom exempelvis skatter styr produktion och konsumtion från slit-och-slängprodukter till reparationer, varor och tjänster med låg klimatpåverkan. Modellen säger ingenting om produktionsförhållandena i systemet.

Självklart finns det de som kritiserar kapitalismen. Men de har sällan nått utanför akademin, och ofta består kritiken just bara av kritik. Det är väldigt sällan vänstern har någon idé om vad som ska ersätta det nuvarande systemet. Detta eftersom kombinationen marknadsekonomi plus välfärdsstat helt enkelt visat sig vara överlägsen.

Karl Marx idé om att kapitalismen undergräver sig själv har visat sig vara felaktig. Eller?

I den nyutkomna boken ”Postkapitalism” (Ordfront) argumenterar författaren Paul Manson att det finns ett alternativ till dagens globala kapitalism. Det privata ägandet, menar Manson, är inte hållbart i ett system där kostnaderna för produktion är nästan noll. Enligt klassisk socialistisk teori behöver marknaden ständigt nya områden att nyttja för att expandera.

Till skillnad från råmaterial är information nästintill gratis att kopiera. Informationsteknologin gör det därför omöjligt att upprätthålla vanliga marknadsmekanismer, skriver han. I dagens digitala värld har kapitalismen trängt sig in i de privata sfärerna. Företag som Google och Facebook tjänar inte främst pengar genom att människor konsumerar, utan genom att människor är sig själva. I dag är kapitalismens exploateringsvärde främst information och kunskap, enligt Manson.

Detta skapar den ”nätverkande individen”, som inte har en klar uppdelning mellan fritid och arbete och som hotar kapitalismens produktionsförhållanden.

Kommer då kapitalismen att ersättas med ett enda stort Wikipedia? Antagligen inte. ”IT-ekonomin” kan inte ersätta allt i dagens ekonomiska system. Fortfarande behöver någon styra symaskinen som syr våra kläder och tömma våra soptunnor.

Ett företag som taxitjänsten Uber visar hur just entreprenörer i det kapitalistiska systemet är det som gör det möjligt för oss att fullt dra fördelar av den digitala världen.

Manson har antagligen fel när han förutspår kapitalismens död. Men säkert är att den moderna informationstekniken kommer att ha stor påverkan på det ekonomiska systemet. Socialisterna lär nog även i den närmaste framtiden få acceptera marknadsekonomin, om än i en annan form än under 1800- och 1900-talen.