Reepalu tvingar kooperativen till banken

GOTLÄNNINGEN LIBERAL KOMMENTAR2017-02-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Reepalu-utredningen motiverar vinsttak i välfärden med att stora bolag styckar upp marknader mellan sig. Ändå föreslås inget undantag för idéburna verksamheter.

Regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu understryker att han inte är emot valfriheten som sådan. Det han avskyr är en påstådd utveckling mot ett oligopol-liknande utbud.

Med regeringens snedvridna logik är det just mångfalden som offras på marknadens altare. Fristående skolor förringades till Kentucky Fried Children av Olof Palme. ”60 000 barn är till salu på börsen”, heter det på Stefan Löfvenska.

Var hoppet om att mota börsbolagen i grind finns är också tydligt i Reepalu-utredningen. Där konstateras att vinstdrivna aktörer inom vård och skola tillåts i alla nordiska länder, men att antalet idéburna aktörer är fler än i Sverige. Underförstått: Vi bör gå i samma riktning som våra grannar.

När fackförbundet Kommunal häromåret granskade de idéburna förskolorna var omdömet lika positivt. Barnskötare på kooperativ och i stiftelser är mycket nöjda med sina arbetsvillkor. Precis som i Reepalu-utredningen lyfts sektorn fram som en ”god valfrihet”, obesudlad av vinstkrav och börsintroduktioner.

Men några undantag från vinsttaket kommer inte på fråga i Reepalu-utredningen. Även idéburna aktörer beordras hålla sig under sju procent av det operativa kapitalet, det vill säga tillgångar som ägarna själv lånat eller satsat. Det betyder att ett vanligt föräldrakooperativ, som byggt upp en reserv för att gardera sig inför framtida utgifter, kan tvingas skära i sitt överskott.

Ilmar Reepalu har dock en finurlig lösning till idéburna dagis och skolor: Ta ett banklån, sätt in pengarna i kassan, och förvärva därigenom rätten till högre marginaler. ”Det är hur lätt som helst”, utbrister han i Dagens Industri (8/2).

Regeringen står alltså med en färdig utredning som klämmer åt exakt den driftsform som både S och LO vill se mer utav. Och utredaren själv ger konkreta tips på hur drabbade kooperativ kan ta sig runt hans föreslagna hinder, med hjälp av banken.

Ljudet ni hörde var socialdemokratin som slog en knut på sig själv.