Ogrundad oro för otrygghet i sjukvården

TELEFON. Tillgången till vården via telefon har förbättrats.?

TELEFON. Tillgången till vården via telefon har förbättrats.?

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

GOTLÄNNINGEN REPLIK2017-12-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Johan Malmros, Centerpartiet, skriver den 14 december om en för gotlänningar mycket viktig fråga: tillgänglighet till vården. Han målar tyvärr upp en bild som inte stämmer med verkligheten. Det mest allvarliga med det tycker jag är att det kan skapa en ogrundad oro och otrygghet bland gotlänningar varför jag vill bemöta hans bild.

Vi har mycket riktigt fortsatta bekymmer främst i primärvården med bemanning. Det påverkar tillgängligheten och kvaliteten varför stora satsningar görs för att komma tillrätta med personalbristen.

Eftersom det saknas vårdpersonal i hela landet är vår strategi att utbilda själva. En specialistutbildning till allmänläkare tar minst fem år efter läkarexamen.

Till våren kommer vi att märka av vår satsning då flera specialister blir färdiga. Hösten 2018 kommer även en distriktssjuksköterskeutbildning att startas på Gotland. Inget av dessa initiativ verkar Johan Malmros känna till. Istället anförs krav på en särskild sjukhusstyrelse som då inte omfattar primärvården. Det är svårt att se hur mer byråkrati i form av en sådan styrelse skulle kunna lösa primärvårdens bekymmer.

Trots brister i primärvården har vi bättre tillgänglighet till läkare än riket i snitt visar en nationell mätning från oktober. Telefontillgängligheten som länge har varit undermålig når med något undantag i dag de förväntningar man kan ha på bra telefontillgänglighet. Till övriga verksamheter är tillgängligheten bland de bästa i Sverige. Även väntetiderna på akuten ligger klart under rikssnittet. Det är bara Kalmar och Jönköping som har kortare vistelsetider.

Senaste medborgarundersökningen visar att 87 procent av de tillfrågade gotlänningarna instämmer i att de har tillgång till den sjukvård de behöver, vilket placerar Gotland på en fjärde plats av 21.

Vi kan ännu bättre och jobbar hårt för att förbättra vården. Ändå kan konstateras att såväl hårda fakta som uppmätta upplevelser visar att vi i jämförelse med riket har en väldigt god tillgänglighet till vård.

Trots detta målar Johan Malmros upp en motsatt bild med slutsatsen att det behövs ett nytt politiskt styre. Det är svårt att uppfatta artikeln annorlunda än ett dåligt underbyggt inlägg i en valrörelse snarare än ett genomtänkt bidrag i sjukvårdsdebatten.