Överdrifter om påstådd utebliven dialog

GOTLÄNNINGEN REPLIK2019-08-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Läser Meit Fohlins krönika på Gotlands Folkblad i lördags och blir så oerhört besviken på det hon skriver.

Hur mycket överdrifter får man skriva innan det går över gränsen? Det vi i alliansen har gjort denna mandatperiod för att utveckla den demokratiska processen är bland annat att införa ärendeberedningar med presidierna i alla nämnder.

När vi har beredning inför regionstyrelsen är (S) genom Meit Fohlin med som oppositionsledare och andra vice ordförande i RS. Där har vi alla ett ansvar att lyfta frågor och komma med inspel.

Det var något som över huvud taget inte existerade under Socialdemokraternas tid som ordförande. I ett av de viktigaste besluten, styrkortet för mandatperioden, la vi många timmar på gemensamma workshops. Alla partier inbjudna tillsammans med regionens tjänstepersoner med bra dialog och givande diskussioner.

Trots det förekommer över huvud taget ingen dialog skriver Meit Fohlin (S) men vi har ju faktiskt organiserat arbetet i regionen så att det nu finns inbokade beredningsmöten – så också i övriga nämnder där ju förarbetena sker.

Nu senast hade en enig teknisk nämnd föreslagit en reviderad skogspolicy. Vi i alliansen ville ta bort en mening som det också varit diskussion om tidigare i nämnden, från Socialdemokraternas sida så ”sågas” då hela förslaget men utan yrkanden. Varför sades inget på beredningen? Varför tog ni inte en kontakt innan om partiet har andra förslag än de som ligger?

Vi har också gjort gemensamma företagsbesök, vilket jag tycker är viktigt, att både politiken och tjänstemän är ute och för gemensam dialog med företagen över hela ön. Vi har de senaste dagarna också kunnat läsa att S och Meit Fohlin är kritiska till att markpriset till Gotlandshem blir för högt på Visborgsområdet.

Där har vi tidigare under våren haft diskussioner om vilka kostnader det blir för att exploatera det nya bostadsområdet och vilka markpriser som bör tas ut.

Det handlar om kostnader för att bygga vägar, gång- och cykelvägar, dagvatten med mera. De kostnaderna måste, enligt mitt sätt att se det, täckas av det vi kan sälja marken för och inte subventioneras av skattemedel. Vi har tecknat avtal med Gotlandshem utifrån det om direktanvisad mark för hyresrätter.

Regionen och Gotland står inför stora utmaningar under kommande år. Vi har tidigare kunna kroka arm och haft samsyn i avgörande och viktiga framtidsfrågor, oavsett styre, det hoppas jag vi kan även framöver.

Givetvis är det så att vi bygger vår politik på olika ideologier och värderingar och inte alltid är överens men att säga att vi inte har någon dialog – den bilden är grovt överdriven.

Det är olika situationer att vara i ledningen och opposition, det vet jag – men vi får alla samma beslutsunderlag för att kunna fatta bästa beslut för Gotlands utveckling och gotlänningarnas bästa.