Varför pratas det så mycket om flyget skriver Hanna Marie Björklund på Gotlänningens ledarsida den 12/11. Hanna Marie nämner andra källor till utsläpp av koldioxid, produktion av kött i Sydamerika och palmolja i Sydostasien, och tycker vi borde prata mer om det istället. Det är bra att hon lyfter dessa viktiga frågor, men jag tycker hon resonerar fel. Vi ska prata mer om både flyget och andra orsaker till utsläpp av växthusgaser och miljöförstöring. Det är långt kvar tills de utsläpp vi orsakar är i nivå med vad jorden klarar av. Vi måste både prata om, och genomföra åtgärder inom många områden samtidigt. Jag tror att alla samtal om klimat och miljöfrågor gynnar varandra, för problemen hänger ofta ihop och kunskaper gör oss motiverade att både agera och ställa politiska krav.
Flyget är ett område som inte minskar sina koldioxidutsläpp. Utsläpp av koldioxid på hög höjd är enligt vetenskapen en större miljöbelastning än utsläpp på jordytan. Flyget bidrar även till klimatförändringarna genom de kondensstrimmor vi ser som vita streck på himlen. För många privatpersoner i vår del av världen står flyget för en hög andel av koldioxidbelastningen.
Vi ska givetvis arbeta för en fossilfri energiproduktion och att tekniska lösningar ska hjälpa oss att lösa problemen. Men vi är inte där ännu, så vi behöver både bidra själva och driva på för samhälleliga förändringar. Så köp mindre mat med palmolja, färre prylar, flyg mindre och ät mindre kött. Att flyget behövs i ett land där avstånden ibland är stora är det lätt att se som gotlänning. Men det betyder inte att varje flygresa som görs är nödvändig, att ställa om till ett hållbart samhälle handlar både om teknik och om att avstå.