Kommentar till "Kan vi verkligen lita på Skolverket?" Kajsa Dovstad GT 25.6.
Hemuppgifter ska inte vara svårbegripliga, och de bör vara individanpassade. Lärarna tar överlag ansvar för det. Kajsa Dovstad är för faktakunskaper och disciplin. Det är säkert alla. Det är inte så att grund- och gymnasieskolan ska bestå av faktainlärning och högskolorna av inlärning under analys.
Eftergymnasial utbildning innehåller också mycket fakta. Inlärning under reflektion är inget som uppstår efter tolv år i skolan, utan bör byggas med omdöme och anpassning efterhand under hela skoltiden. I den processen ska elevens nyfikenhet på kunskaper uppmuntras.
När kunskapsmålen utformades saknades samförstånd mellan politiker och det skolverk som – i samverkan med lärarprofessionen och med stöd av forskningsresultat – beslutar om hur de ska se ut. Skolan strävar efter en djupgående och vid kunskapssyn.
Liberalerna (L) har velat göra den ytligare och mer begränsande. Det är den kunskapssynen som är destruktiv och flummig, då den begränsar kunskapsfältet och sätter betygen istället för individen i centrum. Därav följer disciplinproblemen.
I den mån skolresultaten förbättrats något, så är det inte en följd av L:s reformer från 00-talet, utan snarare en följd av den betygsinflation som växt fram i den marknadsstyrda skolans spår. Det är väl bra att Jan Björklund har en anhängare kvar i Kajsa Dovstad. L är på väg att bli ett fyraprocentsparti, och det är inte många yrkesverksamma lärare som i dag vill lägga sin röst på liberal skolpolitik.