Regeringen vill göra det straffbart att köpa sex utomlands. Justitieminister Morgan Johansson (S) föreslår att en ny lag ska börja gälla från 1 juli nästa år. Det är ett dåligt och principlöst förslag.
Den svenska sexköpslagen fyller snart 20 år och är alltjämt kontroversiell.
Men man behöver inte vara motståndare till sexköpslagen för att tycka att regeringens förslag om förbud mot sexköp utomlands är principlöst och dumt. Det bryter nämligen mot idén om dubbel straffbarhet, som säger att det är upp till varje stat att bestämma vilka handlingar som ska vara straffbara.
Det betyder att vi bara straffar svenskar för handlingar de begått utomlands om de också var olagliga där de utförde dem. Den som exempelvis röker cannabis i Amsterdam kan inte straffas i efterhand i Sverige.
Några undantag finns. Det gäller framför allt handlingar där det finns en internationell samsyn om att en handling är oacceptabel. Sexuella övergrepp mot barn (inklusive sexköp), terrorism, folkmord och andra brott mot mänskligheten är några exempel.
Visst kan man tycka att sexköp hör till denna kategori, men internationell samsyn i frågan är mycket avlägsen. Ändå går regeringen vidare med sitt förslag.
Det kommer inte minst att skada Sveriges förtroende i frågor om mänskliga rättigheter.
Abort är exempelvis förbjudet på Irland och Malta.
Med vilken trovärdighet kan vi kritisera dessa länder om de bestämmer sig för att straffa kvinnor som rest till Sverige för en abort?
I populära chartermålet Thailand är det förbjudet att kritisera kungen. 2015 dömdes en man till 30 års fängelse efter att ha skrivit negativa Facebookinlägg om kungahuset. Anser regeringen att det är ett acceptabelt straff om mannen uttryckt samma sak i Sverige?
”För att det ska bli internationell samsyn måste ibland enskilda länder gå före”, säger Morgan Johansson till Sveriges Radio.
Samma sak skulle förstås abortmotståndarna på Irland och Malta kunna säga. De kan också hänvisa till frågans allvarliga natur för att motivera dubbel straffbarhet.
Den svenska självbilden tycks vara att alla förr eller senare kommer att bli som oss.
Sanningen är att om alla gjorde som Sverige i frågan om dubbel straffbarhet så skulle det innebära ett kraftigt bakslag för de mänskliga rättigheterna.