Jonas Sjöstedt borde inspireras av den förra V-ledaren.
Framgångar för populister har fått allt fler politiker att oroa sig över växande ekonomiska skillnader. Samtidigt gör våra allt högre krav på välfärden att politikerna måste hitta kreativa sätt att få intäkterna att flöda in till statsbudgeten.
Det är uppenbart att det nuvarande systemet, där löntagare med förhållandevis låga inkomster betalar höga inkomstskatter, är dåligt ur jämlikhetssynpunkt. Inkomstskatter tenderar dessutom att få folk att jobba mindre, vilket gör att skatteintäkterna och därmed kvaliteten på välfärden minskar. Det drabbar särskilt den som inte har råd med privat sjukförsäkring.
Vad göra? Under partiledardebatten i riksdagen meddelade V-ledaren Jonas Sjöstedt att han vill återinföra förmögenhetsskatten. Det är inte så genomtänkt.
En återinförd förmögenhetsskatt skulle orsaka ett kapitalflöde ut ur landet. I praktiken skulle en sådan skatt enbart betalas av människor med relativt små förmögenheter. Precis detta var en anledning till att den avskaffades 2007. Vill man att de rikaste ska bidra mer är det mycket bättre att ta tillbaka fastighetsskatten. Byggnader kan inte trixas bort med hjälp av skattejurister.
I stället för att tjata på Stefan Löfven om förmögenhetsskatt borde Sjöstedt lyssna på Vänsterns mest framgångsrika ledare någonsin: Gudrun Schyman.
När hon var ordförande i slutet av 1990-talet drev Vänsterpartiet sänkta inkomstskatter. ”Genom skattelättnader för de lägre inkomstskikten kan hushållens totala konsumtion i stället förväntas öka. Vänsterpartiet förespråkar därför skattelättnader för lägre och normala inkomster”, skrev hon i en riksdagsmotion (1998/99:Sk671).
Samtidigt visade hon förståelse för att man inte kan ha hur höga kapitalskatter som helst. ”Eftersom våra skatter är rätt höga måste vi kanske sänka dem”, sa hon till DN (11/11 -98). Inte för att hon gillade låga skatter, utan för att hon såg det som nödvändigt att inte ha skattesatser som skiljer sig för mycket från andra länders.
Om de borgerliga partierna misslyckas med att stoppa den nuvarande regeringen från att höja skatten för sjuksköterskor och poliser kanske Vänsterpartiet kan ta den rollen. I valet 1998 fick partiet trots allt 12 procent.