Att vara student hör nästan synonymt ihop med alkoholförtäring. Företaget IQ och Stads rapport om att 3 av 4 studenter konsumerar alkohol i en sådan omfattning att de har ett riskbeteende måste därför tas på största allvar. Studentåren borde inte vara signifikativa med begynnande alkoholproblem. Det är trots allt studierna och inte alkoholen som bör vara i fokus.
Måste högskole- eller universitetsstudier vara lika med att dricka alkohol? Går det ens att passa in i studentlivet som nykter student? Frågan tåls att tänkas igenom både en och två gånger.
För nära 6 av 10 studenter anser enligt en undersökning att traditionerna i studentlivet innebär förväntningar på studenten att det också ska drickas alkohol. Men dessutom, nästan var fjärde bland de 6 808 tillfrågade högskolestudenterna har uppgett att de inte tror att de skulle passa in om de valt bort alkoholen.
Det blir allt mer uppenbart att en förändring måste ske för att möjliggöra att de som inte vill dricka alkohol ska kunna känna sig välkomna, men också att underlätta för de studenter som känner att de behöver hjälp, att också kunna få det inom rimlig tid. En förändring borde vara högst möjlig med tanke på att andra undersökningar från exempelvis CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, visat att en stark trend med att ungdomar i grundskolan dricker allt mindre och allt mer sällan.
40 procent av landets niondeklassare har uppgett att de druckit alkohol någon gång under de senaste 12 månaderna. För elever i årskurs två på gymnasiet var siffran 74 procent. Inte heller gymnasieåren borde vara så starkt förknippade med alkohol att gymnasiestudenten behöver upplevas genom framstupa sidoläge (stabilt sidoläge).
Och sedan händer alltså något som vänder totalt på trenden. Och det är ett alldeles för omfattande problem att inte prioritera om vi inte vill att unga människor ska drabbas av fysiska, psykiska eller sociala skador under studenttiden.
Förslaget på SVT Opinion (30/5) om fler studenthälsomottagningar är därför utmärkt. Den som någon gång fastnat i en månadslång väntan för att kunna få hjälp som student, vet att det hinner hända alldeles för mycket under denna väntetid.
Det är inte alkoholintaget som gör studenttiden speciell. Det är alla samlade händelser tillsammans. Så fort alkoholen av slentrian kommer med in i bilden kan studenttillställningar både bli glädjefyllda eller ångestframkallande efteråt. Det kan vara ytterst problematiskt som student med riskbeteende att avgöra när det är dags att sluta med drickandet. Utbudet av fester är närmast obegränsat och den som vill kan även i regel dricka obegränsat.
Låt oss dock vara överens om att det här inte på något sätt handlar om att bannlysa alkohol från studentlivet. Den handlar snarare om att alkoholen inte per automatik ska finnas med i alla studentikosa sammanhang. Studenttraditioner utan inslag av alkohol borde inte utgöra något hot mot andra alkoholstinna traditioner. Särskilt inte om vi betänker risken 3 av 4 utsätter sig för så fort flaskan åker fram.