Hur viktig är Demoskops undersökningar? Det kommer visa sig på valdagen. Men i nuläget toppar invandring som väljarnas sakfråga nummer ett. Gynnar det bara SD?
Sverigedemokraterna har i nuläget en säreget fördelaktig position sett till väljarunderlaget. Även om Sifo enbart kunde visa på 14,8 procent partisympatier, så är det svårt att tro att det samtidigt inte skulle kunna vara muntert när invandring åter är den fråga som väljarna helst ser handlingskraftiga förslag om. Märks det? Den som missat det, kan varken ha följt traditionella nyheter eller sociala medier. Det formligen kokar i frågan. Men, gynnar det enbart SD?
Sedan Alternativ för Sverige intog scenen relativt nyligen har det hänt mycket. I alla fall för SD. Olika starka kandidater har setts lämna, kvar är den organisation som sägs vara så toppstyrd att ännu fler kan tänkas lämna desto närmre valet vi kommer. Däremot är det inte säkert att det är just till AfS dessa kommer gå till. Ett Moderaterna som allt mer drar upp gränserna runtomkring Sverige, blir snabbt också ett intressant parti för de som tröttnat på SD. Partiledaren Ulf Kristersson har inte gjort sig känd för att dalta, utan pekar snarare med hela handen, ett ledarskap fler än bara moderater söker sig till. Jämfört med SD:s Jimmie Åkesson politiska gärningar, verkar detta uppfattas som oerhört eftertraktade egenskaper. Invandring är inte heller längre en fråga som enbart SD har självutnämnt mandat på.
Kan det bli till en alldeles för populär fråga? Det anser Europaparlamentarikern Jasenko Selimovic (L) i Expressen debatt (18/4). Inte enbart populär, utan till och med som en välanvänd slagpåse i valdebatten. Nästan alla partier använder frågan till att visa på hur illa ställt det är. Från vården, till skolan, till arbetsmarknaden. Ständigt framställs invandringen som huvudansvarig för den misär som allt mer målas upp i medierna. Jasenko Selimovic väljer att kalla detta fenomen för den nya åsiktskorridoren. Han ser det som en ytterst viktig del, kanske till och med avgörande, i valet.
De som partierna använder som slagpåse, invandrarna, hör till en grupp som oftast inte är fullt insatta i politik, med resultat att röstfrekvensen blir därefter – låg. Har vi märkt detta? Som ovan redan påpekat, det har varit totalt oundvikligt att inte ha märkt detta. Jasenko Selimovic tar således också upp det kanske mest avgörande, i alla fall än så länge om inget ändras.
Det finns i nuläget inga konsekvenser av handlandet. För att slå på de man anser längst ner genererar inget negativt. Väljargruppen röstar inte. Men här ligger också en fara i för partierna att förutsätta att det fortsätter så. För det parti som lyckas mobilisera dessa väljare, kommer att rycka undan mattan för missnöjet. Det parti som både ser den tydliga visionen och samtidigt också kan visa på en tydlig handlingsplan, den kan trumfa allt annat. Men att blunda för problemen med segregationen, det är precis som Jasenko Selimovic uttrycker det. Det har aldrig lett till något gott. Frågan är om Stefan Löfven och övriga i regeringen hinner inse det innan valet. För stängselbyggare finns det i alla fall ett överflöd av inom hans parti.