Lackmustest för Miljöpartiet

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

GOTLÄNNINGEN2018-02-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Klimatfärdplanen som nyligen presenterades av Miljöpartiet innehåller föga förvånande ett stopp för att sälja fossila drivmedel. Men MP nöjer sig inte med det, utan väljer att angripa all trafik, förutom den kollektiva. Men ännu mer fokus borde hamnat på maten. Färdplanen är trots allt MP:s lackmustest inför valet.

Att enbart inskränka försäljningen av fossila bränslen är inte tillräckligt för miljöpartister. Och även om biobränslen enligt Klimatfärdplanen anses som bra alternativ, visar de sig ändå inte nog för att fylla ut klimatkostymen. Trots bränslets uppenbara fördelar för flyget. Det har den senaste tidens hårda retoriska linje gentemot flyget visat oss. Alla som vågat ta ställning för trafikslaget, har fått utstå något som enbart kan tolkas som marknadsförakt. Då flyget både är efterfrågat och välfungerande. Men ska vi bli indoktrinerade tågälskare, då existerar inget annat än räls och åter räls. Även om tågets storhetstid redan är förbi, och 2017 för svensk tågs del istället fylldes av problem och registrerade som oregistrerade förseningar.

Olyckligtvis har MP:s klimatpolitik enligt SCB:s senaste statistik varit kontraproduktiv och istället inneburit att utsläppen börjat ökat. Detta måste intressera V:s miljöpolitiske talesperson, Jens Holm, som efterfrågat mer handlingskraft. V är dessutom det parti MP:s medlemmar ställt som krav att samregera med. Kompromissviljan hos V är med andra ord låg.

Fler eldrivna fordon tas med i planen. Passande tar en ny rapport från International Council on Clean Transportation (ICCT) upp forskning om elbilars utsläpp. Slutsatsen blir att utsläppen från batteriproduktionen är stora och behöver sänkas. Detta sker genom förnybar el istället för den andel idag som består av kolkraft. Dessutom behöver batterierna återvinnas. Men elbilar har lägre utsläpp än motsvarande bensin- eller dieselbil. Bäst vore det därför, om MP ska ställa om hela Sverige, att skapa incitament för en svensk, inhemsk och storskalig elbilsproduktion. Det tåls att upprepas att det är detta, med förutsättning för räckvidd samt att produkten är kvalitativ och rätt prissatt, som förmodligen skulle få svenskar att vilja överge det fossila. Elbilsrevolutionen står därför både industri och MP-politiker för.

En del i planen, klimatsmart mat, förordas av MP. Det låter bra, men stöd i så fall också svenska bönder. Inte genom tvingande vegonorm i offentliga kök, utan genom att möjliggöra satsningar på de innovationer som finns att exempelvis vertikalodla inomhus i rätt klimat. Eller använda ny teknik till att begränsa besprutning och maximera skördarna. All ökad odling och livsmedelsproduktion kan minimera den klimatskadande matimporten som sker i dagsläget. Vilket borde vara en enkel ekvation för MP, eftersom denna transport sker med både flyg och lastbil. Trafik de ser rött för.

En undersökning Testfakta genomförde i år, förtydligade fördelarna med svenskt spannmål. De innehöll inga som helst spår av växtbesprutning. Utländskt odlat gjorde det däremot. Skillnaden består i att svenska bönder inte besprutar före skörd. Argumenten för att inte svartmåla svenska bönder som klimatskadliga, är så många att de inte längre går att blunda för. Färdplanen missar beklagligt hela den unika potential som svenskt lantbruk utgör.

Centerpartiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin uttal till TT om MP:s klimatfärdplan går ej att misstolka: ”fluff”, är det han mest ser bland MP:s åtgärder. Säkerligen också samma slutsats väljarna kommer dra.