Nästa onsdag, den 15 april, presenterar regeringen sin vårproposition. Flera delfrågor har redan offentliggjorts och mer hinner komma.
Därefter har oppositionen två veckor på sig för att formulera sina budgetmotioner. Till sista dagarna i april.
Emellertid har allianspartierna redan nu berättat hur de kommer att förfara. I en debattartikel i Dagens Nyheter (8/4) skriver Alliansens partisekreterare att man inte kommer att lämna någon gemensam budgetmotion, utan kommer att gå fram var för sig.
Senast det begav sig, förra hösten, lade man en gemensam budgetmotion för att matcha den rödgröna regeringens första budget.
Genom att gå fram var för sig kommer de fyra partierna också att kunna profilera sig. Istället för en kompromissprodukt kan man gå fram med fyra, mer skarpa, aktstycken som borde kunna hjälpa åtminstone de små allianspartierna att lyfta sig fram ur M-skuggan. Visserligen skriver de fyra partisekreterarna att man kommer att gå till val 2018 på en gemensam valplattform. Men fram till dess lär det bli lite friare tyglar i oppositionerandet. Med egna budgetmotioner kan man också lösa det dilemma som den så kallade decemberöverenskommelsen innebar.
Den gick ju ut på att de budgetalternativ som har störst stöd ska släppas fram.
Nu kommer allianspartierna att kunna rösta för sina motioner utan att lägga ner rösterna. Det borde också kunna innebära att decemberöverenskommelsen överlever åtminstone den här våren.
Vad som händer längre fram kan man däremot spekulera i. Inte minst inom M har kritiken varit hård mot den egna partiledningen att man gick för långt i decemberöverenskommelsen.
Vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen utvecklade de fyra partisekreterarna innehållet i DN-artikeln. Bland annat sade Michael Arthursson (C) att oppositionens uppgift är att granska regeringens politik, att lägga fram egna förslag och att bilda opinion för att få ett maktskifte i nästa val.
Han betonade att Alliansen varit aktiv i opposition. Och visst har regeringen åkt på en hel del nederlag där riksdagen genom så kallade tillkännagivanden talat om för regeringen vad den bör göra.
Vid presskonferensen framkom det däremot att när det gäller den så kallade vårändringspropositionen, det vill säga korrigeringar i nu gällande alliansbudget (det var ju den som fick majoritet i riksdagen strax före jul), så avser man att lägga en gemensam motion.
Vad som sedan händer i finansutskottet när den och regeringens förslag ska behandlas blir nästa steg i denna ganska långdragna budgetföljetong.
Först fram i juni, i slutet av riksdagens vårtermin, har vi facit. Det lär komma att skramlas rätt mycket innan dess.
En sak är åtminstone klar efter onsdagens presskonferens: frågan om hur det så kallade överskottsmålet ska hanteras blir en symbolfråga.
Regeringen vill att Konjunkturinstitutet ska titta på frågan. Alliansen vill vara med och diskutera. Det borde regeringen gå med på.