Hälso- & sjukvården är vårt gemensamma ansvar

Hälsa och sjukvård2020-02-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Debatt

Svar till Filip Reinhag (GF 8/2)

Under året som gått har vi i Alliansen tillsammans med ledamöterna från oppositionen arbetat för att hitta lösningar för att bromsa de ökande kostnaderna samtidigt som vi ska erbjuda en god och nära vård till gotlänningarna. Som vi ser det har vi ett öppet och kreativt samarbete över parti- och blockgränserna i nämnden. Därför är det för oss oförståeligt att Filip Reinhag i sin krönika (GF 8/2) går till attack och öppet kritiserar nämnden där han själv är högst delaktig i egenskap av 2:e vice ordförande.  

Filip Reinhag deltar i vårt gemensamma arbete för att få kontroll över höga kostnader för hyrpersonal genom att anställa läkare och sjuksköterskor – något som är en välkänd utmaning eftersom det råder brist på utbildad kompetens i hela Sverige. Han bör dessutom vara medveten om den ökande användningen av läkemedel och antibiotika som bokstavligen skenat under de två senaste mandatperioderna. Gotlänningarna förbrukar idag mest läkemedel i hela Sverige och det är något nuvarande nämnd starkt ifrågasatt och målmedvetet arbetar med för att åtgärda. Filip Reinhag borde även vara insatt i Gotlands demografiska utmaning med en hög andel äldre befolkning som är värda en god vård – samt det faktum att vårt öläge kräver utomlänsvård för att gotlänningarna ska få den hjälp och vård de har rätt till. 

Alliansen i HSN hoppas på fortsatt positivt samarbete tillsammans med oppositionen för bästa möjliga hälso- och sjukvård på Gotland. Det är vårt gemensamma ansvar.

Mats Ola Rödén (L), ordförande HSN

Bibbi Olsson (C), vice ordförande HSN

Gunnar Sohlin (M), ledamot HSN

Anna Haack (KD), ersättare HSN

Svardirekt

Att läsa de borgerliga ledamöternas replik till mig var som att göra en tidsresa. Tillbaka till tiden innan valet då vi rödgröna fick utstå massiv kritik för underskotten i sjukvården. Vi framhärdade då otroligt nog exakt samma skäl som de borgerliga nu också anför. För den minnesgode är begrepp som ökade kostnader för utomlänsvård, demografi och allt fler äldre och utvecklingen gällande allt dyrare läkemedel inte något nytt. De förklaringar vi framförde innan valet underkändes då med kraft av de borgerliga.

En representant för Liberalerna gick till och med så långt att han i fullmäktige yrkade på att dåvarande ordförande för HSN inte skulle ges ansvarsfrihet och alltså personligen kunna stå ekonomiskt ansvarig för nämndens underskott. Jag misstänker att tonläget kommer vara ett annat i årets bokslutsdebatt.

För visst är det så som Mats-Ola, Bibbi, Gunnar och Anna skriver. Att Gotlands sjukvård är särskilt beroende av utomlänsvård. Att vår demografiska utmaning är stor. Man har däremot fel om läkemedel och antibiotikaanvändningen. Den skenar inte i användning utan i kostnad vilket främst beror på allt fler dyra, nya läkemedel. Region Gotland var under förra mandatperioden en av tre regioner som lyckades minska kostnaderna för hyrsjuksköterskor. Under alliansens ledning har utvecklingen vänt uppåt igen. Man har förhandlat bort nästan samtliga rabatter som vi tidigare hade för utomlänsvården och man har till och med en högre total kostnadsutveckling än vad som var fallet under föregående år.

Det är inte sjukvårdens kostnader jag kritiserade i min text. Det är den bristande trovärdigheten och retoriken från de borgerligas sida. Jag hade väl aldrig kunnat tro, mot bakgrund av den massiva kritik vi fick för underskotten i sjukvården, att man redan efter ett år skulle få läsa en blåkopia av en rödgrön argumentation. Jag är glad att de borgerliga nu fått insikt i den problematik vi så ihärdigt argumenterat för. Det är bara synd att ni inte lyssnade under de åtta år som gått.

Filip Reinhag (S), oppositionsråd och 2:e vice ordförande HSN