REPLIK
En kommentar till Eva Bofride i GT:s ledare 5/10 där hon avslutar sin ledare med att ”Hyresgästföreningen inte ens företräder hälften av hyresgästerna så att föra dialog med den fungerar inte längre”. Bofrides kontext ser även ut att vara att vi oavsett bud från hyresvärden kallar det för ”oskäligt”. I början av oktober påkallade Gotlandshem förhandling och önskade höja hyran 5,3 procent från 1 januari 2022.
Det går i linje med deras fjolårsbud på 3 procent. Då avgjordes förhandlingen i Hyresmarknadskommittén (HMK) och landade på 1,7 procent.
Vad Bofride missar är att Hyresgästföreningen har kunskap och erfarenhet som inte bara bottnar i medlemsantalet. Vi för dialog med alla hyresgäster, vi representerar alla hyresgäster. Det finns exempel där vi har bra och rimliga överenskommelser med allmännyttan. Sneglar vi på Blekinge län ligger hyreshöjningen bland flera av de allmännyttiga hyresvärdarna på mindre än 1 procent från 1 januari 2022.
Vi vill gärna att Bofride ser på alternativet – ska Gotlandshem prata med varje enskild hyresgäst? Vilka resurser kommer det att kräva? För det är ytterligare ett argument till att höja hyran, är Bofride, som hyresgäst, redo att betala för den kostnaden?
När det kommer till hyresnivåer använder Bofride statistik som vi inte riktigt kan relatera till. Hyresgästföreningen utgår från vad hyresvärden ”behöver” utifrån den redovisning man har att tillgå.
Utöver det kan man ställa sig frågan vad man som hyresgäst fått för de tidigare hyreshöjningarna? Gotlandshem har år efter år valt att hålla nere underhållet och 2018 sålde man fastigheter för drygt 600 miljoner. Pengar som skulle användas till det eftersatta underhållet och nyproduktion. Vi ser fortfarande ingenting av det. Nu vill man att hyresgästerna ska betala. Det är helt enkelt oskäligt!
Stefan Uddebrant
Pia Malmros
Styrelsen Hyresgästföreningen Gotland
SVAR DIREKT
Min ledare den 5 oktober handlade inte om Hyresgästföreningen eller dess mandat att förhandla hyror. Detta ifrågasätts ingenstans. Ledaren handlar om Gotlands hyresnivå jämfört med andra kommuner utifrån det envisa ryktet att Gotland skulle ha högst hyror i landet. Jag tar även upp statistik från den så kallade Nils Holgersson-rapporten som jämför de kostnader som hyran delvis sätts utifrån.
Enda gången Hyresgästföreningen nämns är i samband med information och dialog med hyresgästerna. Eftersom föreningen inte engagerar ens hälften av alla hyresgäster i landet finns det här behov av nya kanaler. Det borde vara ett problem även för Hyresgästföreningen.