Privatiseringarnas misslyckanden

Inlägg Gotlands Folkblad2019-07-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sverige är det land i Skandinavien som snabbast och mest långtgående har privatiserat och lagt ut skola, vård och omsorg, utan också andra viktiga samhällstjänster, på marknad.

Det har skett utan några konsekvensanalyser.

Den ideologiska motiveringen har varit att konkurrensen förväntas ge effektivare, bättre lösningar.

I ”När velferd er till salgs” (2019:11), utgiven av norska forskningsstiftelsen Fafo utvisar att resultatet av privatiseringarna för de anställda har försämrats och segregationen har ökat.

Redan 2011 konstaterade svenska forskare i en studie från SNS att konkurrensutsättningen av välfärdssektorn varken hade minskat byråkratin eller ökat effektiviteten.

Trots den väl underbyggda kritiken mot privatiseringarna fortsätter stat, regioner och kommuner att lägga ut sina tjänster på entreprenad.

Senast på listan är Arbetsförmedlingen. Det viktiga att matcha arbetssökande till rätt arbete läggs ut på privata företag.

Arbetsförmedlingens egna kontor läggs ner och flertalet av de gamla arbetsförmedlarna tvingas gå. Deras kompetens skingras.

Att privatisering och konkurrensutsättning inte fått de positiva effekter som förespråkarna lovat vittnar också apoteken och läkemedelsförsörjningen om.

Med utförsäljningen och uppsplittringen av det statliga Apoteksbolaget och den fria etableringsrätten växte antalet apotek snabbt i större städer.

Detta samtidigt som områden där kunderna är få och lönsamheten låg tappat sina apotek.

I stället för små konkurrerande apotek har vi fått ett fåtal stora och delvis internationella företag med största möjliga vinst som drivkraft.

Med detta också att apoteken nu själva väljer sitt sortiment.

Det är inte längre givet att ett apotek har tillgång till ett utskrivet läkemedel.

Medan det gamla statliga Apoteksbolaget hade skyldighet att se till att på rimlig tid få fram en medicin kan apoteken i dag bara meddela att den saknas i lager.

Statliga Apoteksbolaget hade också ansvar för att ovanliga men livsviktiga mediciner fanns tillgängliga i landet.

I dag har ingen det ansvaret, exempelvis på viktiga cancermediciner.

Nu krävs åter ett nationellt ansvar för läkemedelsförsörjningen.

Det arbete som tidigare sköttes av statliga Apoteket kan nu komma att läggas ut på en ny skattefinansierad myndighet. Den förutspådda vinsten med privatiseringen går upp i rök.

Mot bakgrund av forskning och erfarenheter av privatiseringarna av viktiga välfärdstjänster är det väl motiverat att nu göra en grundlig konsekvensanalys av Januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet. Detta inte minst för att undvika nya misstag och felbeslut.

Inlägg