C-DEBATT
I 110 år har Centerpartiet kämpat för att säkra en framtid för jorden, skogen, den enskilda markägaren och företagaren samt en tillräcklig nationell livsmedelsförsörjning.
Sedan Sverige gick med i EU har EU:s jordbrukspolitik, Cap, och dess stödsystem varit av stor vikt för svenskt lantbruks lönsamhet. Ändå har Sverige som livsmedelsnation tyvärr stegvis tappat i nationell försörjningsgrad sedan vi gick med i EU. Nu står vi inför en delvis ny situation när det gäller EU:s jordbrukspolitik eftersom Cappolitiken kommer att förändras på ett större sätt än tidigare.
De närmaste månaderna kommer en intensiv förhandling mellan EU-parlamentet, EU-länderna i form av ländernas regeringsföreträdare samt EU-kommissionen att pågå. Och ett beslut om EU:s nya jordbrukspolitik för 2023 förväntas beslutas i början av nästa år. Under 2021 ska sedan varje EU-medlemsland utforma sin egen nationella strategiska Capplan
Fram till 2023 är Centerpartiet det parti som via JA-överenskommelsen med sittande regering, det parti som mest enträget borgar för att fortsatta lantbruks- och landsbygdsstöd fortgår under övergångsåren 2021 och 2022 innan ett nytt regelverk för Cap finns på plats om förhandlingarna går som de ska. I budgeten 2021 och säkerligen även för 2022 finns nu säkrade medel för fortsatta lantbruks- och landsbygdsstöd som håller igång de nuvarande stödsystemen.
Men det är onekligen så att det blir likaledes viktigt att få fram en stark nationell strategisk Capplan under 2021. C sitter också som ordförande i miljö- och jordbruksutskottet vilket borgar för att ansträngningar kommer att ske i denna fråga. Min bedömning är att det blir Centerpartiet snarare än exempelvis Socialdemokraterna eller Miljöpartiet som kommer att gå i bräschen för att denna strategiska plan blir tillräckligt offensiv. Vilket är oerhört viktig för att försöka vända den ständigt sjunkande självförsörjningsgrad som råder i landet och för att motverka den sjunkande lönsamhet som drabbat lantbruksföretagen under en längre tid.
Svenskt lantbruks framtid utgör en mycket viktig ryggrad i svensk landsbygds framtid. Min oro för svenskt lantbruks långsiktiga framtid gjorde att jag skrev jag en motion till C på Gotlands vårstämma, med målet att tillsätta en jordbrukspolitisk arbetsgrupp för att utveckla ytterligare lokala politiska förslag för att vända trenden framåt.
Men vårstämman ställdes in på grund av coronapandemin så motionen röstades inte igenom förrän vid C:s höststämma i oktober i år. Min förhoppning nu är att vi i digitala former ska kunna utveckla underlag till politiska förslag framåt som både kan föras in i den nationella strategi till Capplan under 2021 men även som riksmotioner till C:s valmanifest 2022.
Det är Centerpartiet som tar Landsbygdsutvecklingen in i 2020-talet!