Omdömeslöst av statsråd att hylla censur

Utkastad. Henrik Brandão Jönssons tips om att köpa sex var inte populärt.

Utkastad. Henrik Brandão Jönssons tips om att köpa sex var inte populärt.

Foto: Tobias Röstlund / TT

Journalistik2024-10-15 08:36
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

Jämställdhetsminister Paulina Brandbergs (L) stöd för att kasta ut journalisten Henrik Brandao Jönsson från direktsändning är ett allvarligt övertramp. Genom att applådera censur underminerar hon det fria ordets värde. 

I en direktsändning av ”Söndag i P4” blev journalisten och författaren Henrik Brandao Jönsson ombedd att lämna studion efter ett uttalande om sexköp (SR P4 6/10). Jönsson deltog i en panel och skulle ge lyssnare svar på olika dilemman. En kvinna beskrev hur hennes man var dålig i sängen och bad om råd. Jönsson uppmanade mannen att åka till Köpenhamn och köpa sex. ”Så gör man i Brasilien, då får man lära sig, och i Spanien", sa han. 

Ett djupt olämpligt, och rent av idiotiskt uttalande såklart. Särskilt med tanke på att sexköp är olagligt i Sverige. Därför är det också förståeligt att programledaren Farah Abadi reagerade starkt. Men hon glömde vad verklig journalistik faktiskt handlar om, nämligen att även svåra diskussioner måste få förekomma.

Att en enskild journalist agerar ogenomtänkt i sin yrkesroll är dessutom inte hela världen. Men vad värre är: Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) borde vetat bättre än att lägga sig i det märkliga publicistiska beslutet och applådera Abadis agerande. I en debattartikel i Expressen (9/10) argumenterar Brandberg för att även kontroversiella åsikter måste få uttryckas i public service, men att ingen har rätt att vara fri från kraftiga motreaktioner.

Denna ståndpunkt är oerhört problematisk och visar på bristande omdöme av flera skäl. Först och främst är debatten om politikens koppling till public service känslig. Såväl populister som konspirationsteoretiker och högerextrema har gång på gång ifrågasatt huruvida public service kan betraktas som fri och oberoende media. Att som liberalt statsråd agera som Brandberg gjort är i princip att ge kritikerna rätt. 

Det sänder även ut en farlig signal när en minister välkomnar ett agerande som Abadis. Brandbergs agerande visar att hon som minister tycker att det är rimligt att tysta röster som inte passar in i det rådande narrativet. Något som motverkar den öppna och respektfulla dialog som behövs mer än någonsin för att hantera svåra och komplexa samhällsfrågor.

Brandberg visar även upp en bristande förståelse för journalistik. Som minister och även jurist borde hon vara medveten om att journalistik handlar om att granska och diskutera olika frågor. Att applådera en åtgärd som stänger ner en viktig diskussion är en direkt motstridelse till den journalistiska etik och integritet som kanske framför allt en liberal politiker borde uppmuntra.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en text från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.