Att inte vilja se konfliktytor

KÄRNVAPEN2021-10-28 15:25
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

DEBATT/REPLIK

I en ledare raljerar Eva Bofride över senaste regionfullmÀktige mötets diskussion i frÄgan om Gotland borde skriva under ett upprop för att pÄverka den svenska regeringen att underteckna och ratificera FN:s kÀrnvapenkonvention. Men det var för svÄrt för ledarskribenten och regionfullmÀktiges majoritet. Svagt! Att uttrycka förhoppning att regering och riksdag ska stödja FNs kampanj som vill förbjuda kÀrnvapen var för mycket för alliansen. Noterar detta.

Eva Bofride som skriver ledare tycker att ” Ingen gillar kĂ€rnvapen, ingen vill att kĂ€rnvapen ska placeras pĂ„ Gotland. Men att pĂ„stĂ„ att det vore att skydda gotlĂ€nningarna om Sverige förbjöds att hantera dessa Ă€r mer en illusion av förhoppningar Ă€n verklighet.”
” Hade det varit sĂ„ enkelt att kĂ€rnvapen förbjuds och försvinner om tillrĂ€ckligt mĂ„nga lĂ€nder skriver pĂ„ sĂ„ hade det varit en enkel sak.”

Är det sĂ„ det ligger till att sĂ„nt som inte kan förbjudas med avtal och lagar Ă€r inget att ha? Har vi inte viktiga lagar och avtal i detta landet trots att mĂ„nga struntar i dem och bryter mot dessa. Ska vi ta bort dem som mĂ„nga struntar i?

Nej, Eva Bofride, det dĂ€r resonemanget leder till ett laglöst land och laglös vĂ€rld. NĂ€r det gĂ€llde att förbjuda biologiska och kemiska vapen var det samma vĂ„nda. De lĂ€nder som anvĂ€nde dylika vapen vĂ€grade skriva pĂ„. Slutligen blev de tvungna trots att de avlövade halva Indokina och skadade miljoner. 

Ett avtal och en lag höjer nivĂ„n för dem som bryter mot avtalet! Dessutom blir staten skyldig till ett brott och fĂ„r stĂ„ för detta offentligt! Det Ă€r viktigt att visa skuldfrĂ„gan ty den ger tvekan. Likadant Ă€r det med de lagar vi har i samhĂ€llet! Jag tycker det var svagt, uselt och principlöst att resonera som du gör. Gömma sig bakom kĂ€rnvapenskramlarnas propaganda! Är inte Centerpartiet ett parti som kĂ€mpat mot kĂ€rnkraft? FĂ€lldin var emot kĂ€rnkraft och för alliansfrihet! Har ni Ă€ndrat er?

”I en motion frĂ„n Socialdemokraterna föreslogs att Gotlands skulle ingĂ„ i fristadsprogrammet ICORN. FristĂ€derna ger temporĂ€rt skydd för förföljda författare, journalister, musiker, bloggare, akademiker, konstnĂ€rer, skĂ„despelare med flera." Om detta talade du positivt och det var bra för det ger ju Assange, Snowden och andra journalister och visselblĂ„sare möjlighet att avslöja krigsbrott och mygel hos makten, nĂ€ra och fjĂ€rran.

GOTLÄNNINGEN

Texten Àr ett debattinlÀgg frÄn GotlÀnningens ledarsida, Äsikterna Àr skribentens egna.