Guy Minhai kom till Sverige 1988 för att studera. 1989 begick den kinesiska regimen massakern på Himmelska fridens torg. Framtiden var farlig för demokratiförespråkare i Kina och Gui Minhai stannade i Sverige. Redan 1992 blev han svensk medborgare.
Hongkong är en del av Kina men har en speciell status. Därför ansåg sig Gui Minhai kunna verka som förläggare där och skapade bokförlaget Causeway Bay Books som publicerade böcker med innehåll som är känsligt för den kinesiska regimen. Så länge han höll sig i Hongkong kunde han också går fri. Men under en vistelse i Thailand slog den kinesiska regimen till. Gui Minhai försvann, men hans öde blev snart känt. I januari 2016 dök han upp i kinesiska statstelevisionen där han sade att han frivilligt återvänt till Kina med anledning av ett tretton år gammalt trafikbrott.
Visst.
Han är fortfarande fängslad och har ännu inte fått ens en skenrättegång.
Nyligen tilldelades Gui Minhai Tucholskypriset av Svenska PEN. Prisutdelare var i vanlig ordning ett statsråd, i år kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Det gillade inte den kinesiska regimen och Sverigeambassadören Gui Congyou varnade för att det skulle få "allvarliga konsekvenser" om så skedde.
Men priset delades ut och i går fick vi väl reda på vad en av konsekvenserna blev.
Den svensk-danska dokumentären Cold case Hammarskjöld skulle ha visats vid filmfestivalen Hainan island. Så blir det inte. Visningen har stoppats, eftersom filmen är delvis svensk.
Vad borde motreaktionen bli? Ja, till att börja med anser jag att Kinas hårdföre Sverigeambasadör redan borde ha förklarats som icke önskvärd. Men frågan är också av specifikt intresse för Gotland. Hainan är typ en vänregion med Gotland, i kraft av det samarbetsavtal som ingåtts. Borde inte detta avtal sägas upp när en svensk film stoppas från att visas under en filmfestival på just Hainan, som en del av en hämndaktion från den kinesiska regimen? Det tycker jag definitivt.
Linköpings "borgmästare" Lars Vikinge (C) reagerade så starkt på de kinesiska hoten mot Sveriges regering att han vill bryta med stadens vänort Kanton. Och han har redan tackat nej till att ta emot en kinesisk delegation. I Södetälje vill flera partier säga upp vänortsavtalet med Wuxi. Och dessa kommuners vänorter är inte ens direkt involverade som skådeplatser för regimens straffexpedition.
Länsrådet Peter Molin sade för en vecka sedan till helagotland.se att det inte var aktuellt att avsluta utbytet med Hainan. Gårdagens besked i Hainan borde aktualisera – och orsaka – en sådan uppsägning. Mobbare respekterar ändå inte dem som viker ner sig.