Debatt
Ibland går man bet på att få svar på en fråga. Det gjorde jag när jag, efter att ha sett en tråd på Facebook (FB) om hur upphandlingen av busstrafiken på Gotland gjordes. I regionens protokoll från 2017 03 30 står det ” Under 2016 har arbetet med en ny upphandling av kollektivtrafik och skolskjutsar påbörjats. Upphandlingen avser samtliga passagerartransporter med buss. Avtalstiden kommer att vara från juni 2019 till juni 2027 och har fått namnet Trafik 2019.”
Men i avtalet som gjorde Bergkvarabuss till vinnare står det TRE år! Hur gick det till?
Peter Wennblad (M) slog ifrån sig på FB med att han och några till reserverade sig mot beslutet. Underförstått på tre år. Leif Dahlby (S) svarade att beslutet gällde på åtta år och att Wennblad med flera endast reserverat sig mot biogaskravet. Vilket styrks av protokollet ”Att infasning av fossilfritt drivmedel sker under avtalens första tre och ett halvt år ”.
Brittis Benzler (V) fyllde i med att hennes minnesbild var att biogasbeslutet togs för en lång upphandlingsperiod. Beslutet om kort upphandling kom ungefär ett år senare. Efter valet satt inte Benzler längre i kommunstyrelsen och vet inte hur beslutsgången fortsatte.
Någon verkar ha varit drivande för att upphandlingen skulle ske utan politisk inblandning. Hösten 2018 förstod Benzler att upphandlingen annonserats utan politisk behandling. Hon frågade då ansvarig tjänsteman som sa att det behandlats på Arbetsutskottet (AU). En lägre tjänsteman bekräftade att den politiska referensgruppen inte hade fått lämna synpunkter på upphandlingsunderlaget. Nu är detta bara vad jag sett som berörda politiker skrivit, men jag har också försökt men inte hittat något beslut om ändring från åtta till tre år, innan det nya bussavtalet beslutades i höstas.
Nu står det också i protokollet att ”Upphandlingen avser samtliga passagerartransporter med taxi. Avtalstiden kommer att vara från augusti 2018 till augusti 2022 och har fått namnet Transportörer 2018.
För att kunna gå vidare med de olika nästa steg i upphandlingsfaserna så behövs beslut om hur miljökraven kring drivmedel ska ställas i båda upphandlingarna.”.
Har någon slagit ihop båda besluten och varför?
Det behövs nog en större journalistisk undersökning för att få reda på vad som egentligen hände när åtta år blev tre.
Hur som helst är det våra politiker som bestämmer. Något tjänstemannastyre vill väl få av oss ha. Vad säger till exempel regionstyrelsens ordföranden Eva Nypelius (C) om detta?