Missnöjet är lika ofrånkomligt som vädret

Det går att fatta ett självständigt beslut att ställa in sin färjeresa.

M/S Visborg en lugnare dag.

M/S Visborg en lugnare dag.

Foto: Dennis Pettersson

Kollektivtrafik2020-02-28 05:56
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är inte lätt att bedriva en verksamhet beroende av både väder och säkerhet. Fråga Destination Gotland.

Beslutet om en avgång fattas med nödvändighet i en gråzon. Hur hårt blåser det? I vilket väderstreck? Hur höga är vågorna? I vilken frekvens och i vilken riktning? Om avgången ska ställas in är en avvägningsfråga. Men beslutet är digitalt. Ja eller nej.

Då kan det bli som de senaste dagarna. I onsdags en avgång från Nynäshamn under besvärliga förhållanden. Några resenärer skadades och minst en så pass allvarligt att den hämtades med ambulans vid färjan. Skrämda passagerare vittnar om sina skakande upplevelser. Och det upphävs ett ramaskri över att avgången inte ställdes in.

I går morse ställdes M/S Visborgs avgång in av säkerhetsskäl. Och då blir det ett ramaskri av den anledningen.

När vädret är hårt är det svårt att göra alla nöjda, oavsett om man ställer in en avgång eller väljer att låta den gå. En del av gårdagens ilska berodde väl i och för sig på att avgången ställdes in så sent, strax före avgång när somliga passagerare redan hunnit med att gå ombord och handla frukost. Men jag tror man måste ha förståelse för att när en avgång ställs in på grund av tekniska problem så kan det tyvärr av nödvändighet bli så att det sker med kort varsel.

När jag hör orden "bogport" och "tekniskt fel" i samma mening så måste jag säga att försiktighet verkar vara en klok policy.

Med detta sagt finns det säkert lärdomar att dra av det inträffade, för Destination Gotland, exempelvis om hur de nya färjorna bör och inte bör manövreras vid olika typer av hårda väderlekar och sjögång. Mycket tyder väl på att man med M/S Visborg i onsdags gjorde en manöver som under de rådande omständigheterna fick färjan att bete sig på ett oförväntat sätt. Även om Destination Gotlands vd  Christer Bruzelius i en intervju på helagotland.se hävdade att:

– Det som hände under onsdagen är inte kopplat till nya färjan. Händelsen är väderrelaterad och kunde lika gärna ha inträffat med något av SF 1500-fartygen.

Men det finns lärdomar även för resenärerna. Färjorna är Gotlands viktigaste förbindelser med omvärlden och så länge man kan upprätthålla säkerheten så behöver de gå och inte ställas in, även om överfarten kan bli obehaglig för passagerarna. De som vet med sig att de mår psykiskt eller fysiskt dåligt av sjögång måste därför vara beredda att fatta ett självständigt beslut om huruvida just deras resa bör ställas in eller inte. Man har också ett eget ansvar för vad man är beredd eller inte vill utsätta sig för.