Det var ingen rolig julklapp men på självaste julafton publicerade GA nyheten om att 14 anställda får gå från Perssons buss. Det är bara en av konsekvenserna av den usla upphandling av kollektivtrafik som Region Gotland genomförde. Fler gotländska bussföretag drabbas av den upphandling som det gemensamma företaget Gotlandsbuss inte ansåg sig kunna lämna något anbud i.
Upphandlingen borde ha genomförts för en lång trafikperiod, kanske åtta år, så att anbudsgivarna får en rimlig tid att räkna hem investeringar i fordonsparken. Den stora upphandlingen borde dessutom att delats upp i flera mindre delar för att bjuda in fler än jättarna och skapa en marknad där flera olika företag kan överleva och konkurrera. Kanske hade gotländska bussföretag då också kunnat lämna in egna anbud och konkurrera med varandra, istället för att samlas i gemensamma Gotlandsbuss för att överhuvudtaget kunna lämna anbud.
Men Region Gotland gjorde tvärtom. En gigantisk upphandling för en kort period om bara tre år, men ändå med höga krav på fordonsparken som skulle förorsaka stora nyinvesteringar. Och inte ens samlade i Gotlandsbuss ansåg sig de gotländska bussföretagen kunna lämna in ett anbud. En enda anbudsgivande bussjätte, Bergkvarabuss, vann. Hur blir det konkurrensen nästa gång Region Gotland ska upphandla kollektivtrafik? Det blir svårt att hitta några lokala anbudsgivare, misstänker jag.
Det är svårt att tänka sig en upphandling med sämre upplägg.
Jag har skrivit om detta många gånger och det är jag verkligen inte ensam om. Ändå har vi inte fått någon rimlig och rationell motivering varför denna usla och för lokala bussföretag negativa upphandling överhuvudtaget genomfördes. Tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C) framställde sig som ett offer för omständigheterna och den förra majoriteten, när han intervjuades av GA:
– Det är jättetråkigt, jag förstår att det är alldeles för kort upphandlingstid, jag är förvånad över att det bara blev tre år, sade han och tillade att han var i opposition när beslutet togs under förra mandatperioden.
Men det var under den här mandatperioden som beslutet kunde ha rivits upp. Det är under den här mandatperioden som upphandlingen kunde ha avbrutits. Någon gång vore det trevligt att få reda på varför den nuvarande borgerliga regionledningen ansåg det rationellt att framhärda i att genomföra en hårt kritiserad upphandling som den själv inte initierat. Ingenting kan vara mer obegripligt än den tystnad som hittills präglat frågan.