Äldreboenden säljes till lägstbjudande

Kommunpolitik2020-02-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Debatt

Nu ligger några äldreboenden ute till försäljning med konkurrensutsättning. Håkan Ericsson (S) tycker i en intervju i Radio Gotland att man då också borde räkna på kostnaden om Regionen kan ha driften i Katthammarsvik. Något som borde vara självklart tycker man. Men ordförande i Socialnämnden Rolf Öström (M) vill inte det i samma intervju. Han menar att det blir mer byråkrati och att det är bättre att lägga pengar på vården. 

Han har rätt i sak, men hur tänkte han som annars är för konkurrensutsättning? Det är byråkratiskt och kostar pengar. Här gäller tydligen att ändamålen helgar medlen. Kommunal omsorg ska konkurrensutsättas oavsett om det blir byråkratiskt eller inte.

Sedan känns det lite unket att våra gamla ska säljas ut till lägstbjudande. 1918 upphörde auktioner på föräldralösa barn och gamla fattiga till den som tog emot dem för lägst penning. I dag har vi andra krav på hur man ska sköta omsorgen, men principen är densamma, den som bjuder lägst (inom de satta ramarna) får ta hand om de gamla. 

Regionstyrets representanter försvarar beslutet om Folkhögskolans nedskärningar med näbbar och klor. Men varje gång man frågar hur deras konsekvensbeskrivning ser ut eller om det finns någon sådan blir det tyst. Det visar bara en sak, man har inte gjort någon. Om man gjort det hade man sett att det man tar in på gungorna förlorar man på karusellerna. Eller som Tage Danielsson sa för länge sedan. Att kissa i byxorna känns varmt och gott, men det kommer surt efteråt.

På Fårö har ett företag fått problem när en av sommargrannarna överklagat till högsta instans mot den cykelverkstad han drivit i några år. Både länsstyrelsen och Mark och miljööverdomstolen dömde till sommargästens fördel. Det skulle vara intressant att få höra hur de tänkte? Har de överhuvudtaget varit på plats och sett? En cykelverkstad bullrar inte mycket och den biltrafik man klagat på existerar inte. Och hur tänkte sommargästerna? Att köpa stuga mitt i Fårös tätaste turistområde med campingplats, tennisbanor, restauranger och minigolfbanor runt omkring deras hus? 

Nu ser det ut att lösa sig för cykelverkstaden på annan plats, men det är oroväckande att en enda sommargäst kan stjälpa en åretruntföretagare som arbetar både miljömässigt hållbart och med låg ljudnivå i sin verksamhet. 

Och den gamla cykelverkstaden ska bevaras som den ladugård den en gång var. Då fattas bara gödselstacken mot sommargrannens tomt. När är den på plats kära länsstyrelse?