Centerpartiet har blivit ett stadsparti

Kommunpolitik2019-11-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Debatt

De regerande i Alliansen på Gotland har föreslagit ”besparingar” i välfärden. Fast numera borde det väl heta nedskärningar då det inte längre går att spara utan att väsentliga delar försvinner. Alliansen verkar inte heller ha gjort någon konsekvensanalys, vilket man kan se på den drastiska nedskärningen på Folkhögskolan som ska göras. I skrivande stund vet vi inte hela utfallet, men pop- och rock-linjen Ella för kvinnor i Fårösund föreslås en nedläggning. Lite märkligt då Folkhögskolan i Fårösund kom till som en ersättning för förlorade försvarsjobb en gång i tiden. På sikt kan hela Folkhögskolan vara hotad. För en skola kan inte vara hur liten som helst och någonstans finns det en smärtgräns.

Givetvis drabbar nedskärningar landsbygden i första hand och jag undrar hur alla centerpartister känner sig i dag när de förhoppningsvis förstår utfallet av deras besparingsiver? De som säger sig vara landsbygdens parti verkar mer vara Stadspartiet Centern.

Även Sfi (Svenska för invandrare) sägs vara i fara, vilket i sig är allvarligt nog. Kan detta vara priset för att få med SD på vagnen undrar jag som ser det hela utifrån? För vad SD anser om att ”ösa pengar på invandring” och deras ogillande av kvinnor som gör något mer än servar sina män, vet nog alla, även om man friserat politiken kraftigt på deras landsdagar i helgen.

Att även skära kraftigt i förskolan är allvarligt. Om vi inte kan ge barnen bra omvårdnad från de är små kan det mycket väl bli stora problem längre fram om man inte fångar upp barn med problem tidigt.

Men vi måste bespara (läs skära) kraftigt, säger Alliansen. För höja skatten är uteslutet. Och det finns inte mycket annat vi kan dra ner på. Kanske inte, men den kostnad biogasen gett regionen utan att man fått så mycket tillbaka får Centern ta på sig då den då ansvarige Skalberg (C) skrev på det avtalet. Likaså det häpnadsväckande ”tornet” som ska lotsa kryssningsbesökare över färjeleden har kostat och kostar miljoner. Om jag vore kryssningsturist skulle jag undvika att klättra upp där utan istället söka andra vägar mot centrum.

Allting behövs, beroende på vem man frågar. Badhus, idrottshallar, konferenscentrum. Men ska man skära måste man börja med sådant som inte ger så stora konsekvenser. Kan man inte det finns bara en sak att göra. Att höja skatten. Men det är ett rött skynke för Alliansen. Hellre slår man undan benen för vuxenutbildningen och barnen. Hoppas väljarna minns det vid nästa val.